ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της απόφασης για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων η Μέρκελ

Υπέρ της απόφασης για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων η Μέρκελ
REUTERS

Υπέρ της απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί αύριο στην Μπούντεσταγκ, είναι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Όπως, όμως έκανε γνωστό η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, η καγκελάριος δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία εξαιτίας των ανειλημμένων υποχρεώσεών της.

Εξάλλου, στη δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών, η καγκελάριος "ψήφισε μαζί με την ομάδα" υπέρ του κειμένου, διευκρίνισε η Βιρτς.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην απόφαση της Μπούντεσταγκ, εξέφρασε την ελπίδα του η επικείμενη αναγνώριση να μην επιφέρει μόνιμη διαταραχή στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

“Έχουμε πολλά θέματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την Τουρκία, πρώτα απ' όλα την χρονίζουσα αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων η συμφωνία για τους πρόσφυγες”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Σέφερ.

“Η σχέση με την Τουρκία όμως εκτείνεται πολύ πέρα από αυτή την συμφωνία και όχι μόνο λόγω των πολλών ανθρώπων τουρκικής καταγωγής που ζουν μαζί μας ειρηνικά εδώ και γενεές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα το καταφέρουμε μέχρι αύριο, αλλά και στη συνέχεια”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση που αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Γερμανούς βουλευτές είναι παράλογη και επιζήμια για τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε χθες το βράδυ στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και εξέφρασε την ανησυχία του για τη διατύπωση του ψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει ότι οι γερμανοί βουλευτές "δεν θα επιτρέψουν να εκφοβισθούν" από την Τουρκία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Bild.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πρέπει κανείς να φοβάται ότι η ψηφοφορία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια αμφισβήτηση από τους Τούρκους της συμφωνίας με την ΕΕ η οποία επέτρεψε να μειωθεί η συρροή μεταναστών στην Ευρώπη.

"Όταν αρχίζουμε να κάνουμε συμβιβασμούς για να διαφυλάξουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, είμαστε ικανοί να συνεχίσουμε να το κάνουμε διαρκώς. Και αυτό δεν είναι καλό για τη Γερμανία, δεν είναι καλό για την Ευρώπη ούτε για τον κόσμο", προειδοποίησε.

Σημειώνεται ότι η γερμανική βουλή είχε αναβάλει πέρυσι την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων φοβούμενη τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης:

«Γελοία» η αναγνώριση από την γερμανική βουλή της Γενοκτονίας των Αρμενίων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ