ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σπάνια καταιγίδα προκαλεί χάος στις συγκοινωνίες

ΗΠΑ: Σπάνια καταιγίδα προκαλεί χάος στις συγκοινωνίες
Oι αεροπορικές εταιρείες είπαν στους ταξιδιώτες να προετοιμαστούν για καθυστερήσεις και ακυρώσεις AP/Abbie Parr

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς το σπάνιο φαινόμενο της χειμερινής καταιγίδας απείλησε την Πέμπτη να προκαλέσει όλεθρο στα σχέδια διακοπών για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές εταιρείες είπαν στους ταξιδιώτες να προετοιμαστούν για καθυστερήσεις και ακυρώσεις, καθώς το ψυχρό μέτωπο της Αρκτικής έπληξε τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη και αναμένεται να σαρώσει τη Μεσοδυτική και να κατευθυνθεί προς την Ανατολική Ακτή την Παρασκευή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε ότι η καταιγίδα θα προκαλέσει «εκτεταμένες και δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στις κεντρικές και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες», σε δελτίο πρόγνωσης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Επιπλέον, προέβλεψε ότι «το κρύο θα εξαπλωθεί στο ανατολικό μισό του χώρας μέχρι την Παρασκευή».

Το NWS προειδοποίησε επίσης για θερμοκρασίες έως και -40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, καλώντας τους κατοίκους να λαμβάνουν προφυλάξεις. Ορισμένες τοποθεσίες η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους -56 βαθμούς Κελσίου, πρόσθεσε.

«Οι ριπές ανέμου αυτού του μεγέθους μπορεί να προκαλέσουν κρυοπαγήματα σε λιγότερο από 5 λεπτά, εάν δεν ληφθούν προφυλάξεις, ενώ η υποθερμία ή ακόμα και ο θάνατος είναι πιθανά από παρατεταμένη έκθεση στο κρύο», ανέφερε.

Το NWS ανέφερε ακόμα ότι οι ισχυροί άνεμοι και η πυκνή χιονόπτωση θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στις υποδομές και διαταραχές στα αεροπορικά αλλά και οδικά ταξίδια.

Η καταιγίδα έρχεται καθώς η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσε ότι αναμένει πως ο όγκος των ταξιδιών στις χριστουγεννιάτικες διακοπές θα πλησιάσει προ πανδημίας επίπεδα.

«Κυκλώνας βόμβα»

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας προειδοποίησε ότι οι ισχυροί άνεμοι και η έντονη χιονόπτωση θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις πτήσεις σε μεγάλους κόμβους αεροπορικών ταξιδιών, όπως το Σικάγο και το Ντένβερ.

Συγκεκριμένα, στο Ντένβερ, η θερμοκρασία αναμενόταν να πέσει κατακόρυφα από τους 10 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη στους -26 βαθμούς κελσίου την Πέμπτη.

Οι αρχές στην πρωτεύουσα του Κολοράντο άνοιξαν το Κολοσσαίο του Ντένβερ ως κέντρο θέρμανσης για τους άστεγους.

Επιπλέον, οι προβλέψεις της AccuWeather δήλωσαν ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί γρήγορα σε αυτό που είναι γνωστό ως «κυκλώνας βόμβα» μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «βομβογένεση», όταν η βαρομετρική πίεση πέφτει και μια ψυχρή μάζα αέρα συγκρούεται με μια θερμή μάζα αέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ