ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Κίνα: Διαρροές εγγράφων κάνουν λόγο για 250 εκατομμύρια μολύνσεις τον Δεκέμβριο

Κορωνοϊός - Κίνα: Διαρροές εγγράφων κάνουν λόγο για 250 εκατομμύρια μολύνσεις τον Δεκέμβριο
Μόνο την Τρίτη, 37 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν πρόσφατα από Covid-19 σε ολόκληρη την Κίνα (AP Photo)

Σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα μπορεί να έχουν κολλήσει Covid-19 τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εσωτερική εκτίμηση των κορυφαίων αξιωματούχων υγείας της χώρας, ανέφεραν την Παρασκευή το Bloomberg News και οι Financial Times.

Εάν είναι σωστή η εκτίμηση, την οποία το CNNi δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα, θα αντιπροσωπεύει περίπου το 18% των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Κίνας, γεγονός που θα την καθιστά τη μεγαλύτερη επιδημία Covid-19 μέχρι σήμερα παγκοσμίως.

Τα στοιχεία που αναφέρονται παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας (NHC) την Τετάρτη, σύμφωνα με τα δύο μέσα, τα οποία επικαλούνται πηγές που γνωρίζουν το θέμα ή συμμετείχαν στις συζητήσεις. Η περίληψη της συνεδρίασης του NHC της Τετάρτης ανέφερε ότι εμβαθύνει στη θεραπεία ασθενών που επηρεάστηκαν από το νέο ξέσπασμα.

Την Παρασκευή, ένα αντίγραφο των σημειώσεων που υποτίθεται ότι ήταν οι σημειώσεις της συνάντησης του NHC κυκλοφόρησε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αυθεντικότητα του εγγράφου δεν έχει επαληθευτεί και το NHC δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του CNNi για σχολιασμό.

Τόσο οι Financial Times όσο και το Bloomberg παρουσίασαν λεπτομερώς τις συζητήσεις των αρχών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας.

Μεταξύ των εκτιμήσεων που αναφέρονται και στις δύο εκθέσεις, ήταν η αποκάλυψη ότι μόνο την Τρίτη, 37 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν πρόσφατα από Covid-19 σε ολόκληρη την Κίνα. Αυτό έρχεται σε δραματική αντίθεση με τον επίσημο αριθμό των 3.049 νέων μολύνσεων που αναφέρθηκαν εκείνη την ημέρα.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ανέφεραν ότι ο Σαν Γιανγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ήταν αυτός που παρουσίασε τα στοιχεία στους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση.

Ο Γιανγκ εξήγησε ότι ο ρυθμός εξάπλωσης του Covid στην Κίνα εξακολουθούσε να αυξάνεται και εκτίμησε ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στο Πεκίνο και το Σετσουάν ήταν ήδη μολυσμένο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι εκτιμήσεις ακολούθησαν την απόφαση της Κίνας στις αρχές Δεκεμβρίου να καταργήσει ξαφνικά την αυστηρή πολιτική της για μηδενικό Covid, η οποία ίσχυε για σχεδόν τρία χρόνια.

Τα στοιχεία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα δημόσια στοιχεία του NHC, το οποίο ανέφερε μόλις 62.592 συμπτωματικά κρούσματα Covid το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου.

Η Κίνα δεν καταγράφει πλέον επίσημα τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων, αφού οι αρχές έκλεισαν το εθνικό τους δίκτυο των χώρων διεξαγωγής PCR τεστ και είπαν ότι θα σταματήσουν να συλλέγουν δεδομένα για ασυμπτωματικά κρούσματα.

Οι άνθρωποι στην Κίνα χρησιμοποιούν επίσης γρήγορα τεστ αντιγόνου για να ανιχνεύσουν λοιμώξεις και δεν είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Επισήμως, η Κίνα έχει αναφέρει μόνο οκτώ θανάτους από Covid αυτόν τον μήνα, ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός δεδομένης της ταχείας εξάπλωσης του ιού και των σχετικά χαμηλών ποσοστών εμβολιασμών με ενισυτική δόση μεταξύ των ηλικιωμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ