ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τον Πούτιν να αναγνωρίσει την πραγματικότητα

Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τον Πούτιν να αναγνωρίσει την πραγματικότητα
«Ως επόμενο βήμα της αναγνώρισης της πραγματικότητας, τον προτρέπουμε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο αποσύροντας τις δυνάμεις του από την Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία, μετά την αναφορά του Ρώσου προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε «πόλεμο» τη ρωσική εισβολή.

«Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπόλοιπος κόσμος γνώριζαν ότι η 'ειδική στρατιωτική επιχείρηση' του Πούτιν ήταν ένας απρόκλητος και αδικαιολόγητος πόλεμος κατά της Ουκρανίας. Τελικά, μετά από 300 ημέρες, ο Πούτιν αποκάλεσε τον πόλεμο αυτό που είναι», δήλωσε την Παρασκευή (23/12) ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ως επόμενο βήμα της αναγνώρισης της πραγματικότητας, τον προτρέπουμε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο αποσύροντας τις δυνάμεις του από την Ουκρανία», συνέχισε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι, όποια και αν είναι η ορολογία του Πούτιν, «η επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον του κυρίαρχου γείτονά της έχει οδηγήσει σε θάνατο, καταστροφή και εκτοπισμό».

«Ο λαός της Ουκρανίας αναμφίβολα βρίσκει ελάχιστη παρηγοριά στον Πούτιν που δηλώνει το προφανές, ούτε και οι δεκάδες χιλιάδες ρωσικές οικογένειες των οποίων οι συγγενείς σκοτώθηκαν πολεμώντας τον πόλεμο του Πούτιν», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πούτιν αποκαλεί «πόλεμο» την εισβολή στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε την Πέμπτη (22/12) τη λέξη «πόλεμος» για να αναφερθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία, παρεκκλίνοντας για πρώτη φορά δημόσια από την προσεκτικά σχεδιασμένη περιγραφή της εισβολής της Μόσχας ως «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» 10 μήνες μετά την έναρξή της.

«Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά, αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, μετά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου για την πολιτική για τη νεολαία. «Προσπαθούσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό».

Σύμφωνα με το CNNi, οι επικριτές του Πούτιν λένε ότι η χρήση της λέξης «πόλεμος» για να περιγράψει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ουσιαστικά παράνομη στη Ρωσία από τον Μάρτιο, όταν ο Ρώσος ηγέτης υπέγραψε νόμο που καθιστά έγκλημα τη διάδοση «πλαστών» πληροφοριών σχετικά με την εισβολή, με ποινή φυλάκιση έως και 15 ετών για όποιον καταδικαστεί.

Έτσι, η χρήση της λέξης από τον Πούτιν δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο Νικίτα Γιουφέρεφ, ένας δημοτικός βουλευτής από την Αγία Πετρούπολη, ο οποίος διέφυγε από τη Ρωσία λόγω της αντιπολεμικής του στάσης, είπε την Πέμπτη ότι ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να διώξουν τον Πούτιν για «διάδοση ψεύτικων πληροφοριών για τον στρατό».

«Δεν υπήρχε κανένα διάταγμα για τον τερματισμό της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δεν κηρύχθηκε πόλεμος», έγραψε ο Γιουφέρερ στο Twitter. «Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί για τέτοια λόγια για τον πόλεμο».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι η αρχική τους εκτίμηση ήταν ότι η παρατήρηση του Πούτιν δεν ήταν σκόπιμη και πιθανότατα ήταν ένα ολίσθημα της γλώσσας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν στενά για να δουν τι θα πουν σχετικά αξιωματούχοι μέσα στο Κρεμλίνο τις επόμενες ημέρες.

Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, ολόκληρα χωριά έχουν αφανιστεί και υποδομές δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν καταστραφεί από την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκείνη την ημέρα, ο Πούτιν χρησιμοποίησε τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να περιγράψει την επίθεσή του. Έχει πλαισιώσει τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα ως μια εκστρατεία «αποναζιστικοποίησης» –μια περιγραφή που απορρίπτεται από ιστορικούς και πολιτικούς παρατηρητές– και έχει περιγράψει όλο και περισσότερο την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας ως πατριωτική και σχεδόν υπαρξιακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ