ΚΟΣΜΟΣ

Δυστύχημα στην Ρουμανία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών του λεωφορείου

Δυστύχημα στην Ρουμανία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών του λεωφορείου
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων που επέβαιναν στο λεωφορείο AP/Vadim Ghirda

Bίντεο ντοκουμέντο δείχνει τι συνέβη λίγα δευτερόλεπτα μετά το τροχαίο δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο στη Ρουμανία.

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης του λεωφορείου, στο οποίο επέβαιναν Έλληνες που είχαν πάει εκδρομή στο Βουκουρέστι, ήταν να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και τουλάχιστον 23 να τραυματιστούν.

«Ξαφνικά νιώθω ένα μπαμ, κάτι να με πλακώνει»

Εν τω μεταξύ, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων που επέβαιναν στο λεωφορείο, ενώ νέα βίντεο ντοκουμέντο έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

«Με το που πήραμε τη στροφή ξαφνικά νιώθω ένα μπαμ κάτι να με πλακώνει, νιώθω ένα βάρος στην πλάτη μου, είχε σφηνωθεί το κεφάλι μου μπροστά στο κάθισμα. Ένιωθα το βάρος από πάνω. Άρχισα να φωνάζω δε μπορώ να αναπνεύσω…» λέει μία νεαρή γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της.

«Ήταν σαν μακελειό. Να βλέπεις παντού αίματα, να κλαίει ο κόσμος, να μην ξέρει ο κόσμος τι γίνεται...».

Ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN μετέδωσε το βίντεο που δείχνει τις πρώτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν αμέσως μετά το μοιραίο τροχαίο, πριν φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι νέες εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είναι συγκλονιστικές.

Επικρατεί πανικός, ενώ όπως φαίνεται, ένας άνδρας βρίσκεται στο πάτωμα του οχήματος, προσπαθώντας να βοηθήσει ανθρώπους που είχαν καταπλακωθεί από την οροφή του λεωφορείου. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή φωνάζει «πάρε ανάσες».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο οδηγός στην κατάθεσή του στις ρουμανικές αρχές ανέφερε ότι έκανε λάθος το GPS, οδηγώντας τον σε έναν δρόμο που δεν περνούν κανονικά τα λεωφορεία, ενώ μίλησε και για την κόπωση που είχε, καθώς οδηγούσε 16 συνεχόμενες ώρες το λεωφορείο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για τροχαία ατυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με επιβάτιδα του μοιραίου λεωφορείου, από την πρόσκρουση επηρεάστηκαν κυρίως οι μπροστινές θέσεις, μέχρι περίπου και τη μέση του λεωφορείου, κοντά στην πίσω πόρτα.

Από την πλευρά τους, οι ρουμανικές αρχές έχουν ενημερώσει όλους τους Έλληνες ταξιδιώτες, ότι μπορούν να προσφύγουν κατά του ρουμανικού Δημοσίου για το δυστύχημα.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα αρκετοί επιβάτες του τροχαίου

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εννέα επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους επέστρεψαν ήδη αεροπορικώς στην Ελλάδα με πτήση Βουκουρέστι-Αθήνα στις 10:45, ενώ ακόμη εννέα θα επιστρέψουν το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Υπηρεσία Ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, οι επιβάτες μεταξύ των οποίων είναι και Θεσσαλονικείς, αναμένεται να μεταφερθούν στα ορμητήριά τους, από το αεροδρόμιο, με λεωφορεία.

Στην Ελλάδα επιστρέφουν οι επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους και εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν, ενώ κάποιοι αποφάσισαν να μείνουν στο Βουκουρέστι καθώς νοσηλεύονται συγγενείς τους.

Στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, θα φτάσει και πτήση που μεταφέρει επτά επιβάτες του μοιραίου λεωφορείου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Νίκος Χλόψιος είναι ο ταξιδιώτης που έχασε τη ζωή του

Ο άνδρας που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα είναι από τη Λάρισα και είναι 53 ετών, σύμφωνα με το onlarissa. Η σύζυγός του, με την οποία ταξίδευε για τις ημέρες των Χριστουγέννων, είναι μεταξύ των τραυματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρουμανικά ΜΜΕ, υπάρχει περίπτωση το ατύχημα να προκλήθηκε μετά από «σύγχυση» στο σύστημα GPS. Το όχημα ακολούθησε πιθανότατα λάθος διαδρομή, μέσω δρόμου από τον οποίο δεν περνούν λεωφορεία αυτού του ύψους.

Αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό λεωφορείο να παρασύρει τον περιοριστή ύψους που ήταν τοποθετημένος στον δρόμο και το βαρύ αντικείμενο να συνθλίψει την οροφή του οχήματος και μαζί τους επιβάτες που κάθονταν στα συγκεκριμένα σημεία.

Τι ισχύει με τους οδηγούς του λεωφορείου

Συγκλονισμένος είναι ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου που διοργάνωσε την εκδρομή στο Βουκουρέστι και μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έδωσε τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκεντρώσει ο ίδιος, από διασωθέντες επιβάτες.

Ξεσπά η αδελφή του 53χρονου

Έκκληση για την άμεση επιστροφή της σορού του αδελφού της που σκοτώθηκε την Παρασκευή (23/12) στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα με ελληνικό λεωφορείο στο Βουκουρέστι, απηύθυνε η αδελφή του 53χρονου Λαρισαίου.

Ζητεί παράλληλα άμεση ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας της νύφης της, που επίσης τραυματίστηκε.

«Ο αδερφός μου έφυγε» είπε η Βάσω Χλόψιου μιλώντας στον ΣΚΑΪ . «Θέλουμε να μάθουμε σε τι κατάσταση είναι η νύφη μου, αν είναι καλά για να επιστρέψει», δήλωσε η γυναίκα και ζήτησε «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να έρθει στην Ελλάδα η σορός του αδερφού μου».

Η κ. Χλόψιου ανέφερε πώς η οικογένεια ενημερώθηκε ότι θα χρειαστεί πέντε με έξι ημέρες για να έρθει η σορός στην Ελλάδα. Η ίδια είπε ακόμη ότι το ΥΠΕΞ επικοινώνησε με την κόρη του αδερφού της και την ενημέρωσαν ότι ο πατέρας της είναι νεκρός.

«Μίλησα και με τη νύφη μου», συμπλήρωσε «και δεν γνώριζε πού ήταν ο άνδρας της».

«Από 'κει και πέρα ζούμε ένα δράμα. Δεν πήρε κανείς τηλέφωνο, ούτε το ταξιδιωτικό γραφείο ούτε ο δήμος Λάρισας. Θέλω να βοηθήσουν τα παιδιά που έχασαν τον πατέρα τους, να στείλουν ψυχολόγο, να βoηθήσουν τη μητέρα μου που έχασε το γιο της. Τι να κάνω εγώ από εδώ με τη μάνα μου που χτυπιέται; Έστειλε το παιδί της για διακοπές και το έχασε, δεν θα γυρίσει ποτέ. Πήγε μετά από τόσα χρόνια διακοπές με τη γυναίκα του και δεν θα γυρίσει ποτέ», είπε.

Η κ. Χλόψιου ανέφερε ακόμη ότι η νύφη της έχει ράμματα στο κεφάλι και σπασμένα πλευρά. «Η νύφη μου ζει από θαύμα, θα θρηνούσα και τη νύφη μου» είπε χαρακτηριστικά.

Βγήκε από το κώμα η 30χρονη

Σημειώνεται πως αποσωληνώθηκε η 30χρονη Ελληνίδα που τραυματίστηκε σοβαρά στο δυστύχημα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, 16 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο και κανείς δεν βρίσκεται πλέον σε καταστολή. Σε ξενοδοχείο της Ρουμανίας παραμένουν ακόμα 12 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους συγγενείς των τραυματιών.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, 9 άτομα τα οποία επέβαιναν στο τουριστικό λεωφορείο έχουν ήδη αναχωρήσει αεροπορικώς για την Ελλάδα ενώ αργότερα εντός της ημέρας θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Ελλάδα και άλλα 9 άτομα. Συνολικά μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας αναμένεται να έχουν επαναπατρισθεί 18 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ