ΚΟΣΜΟΣ

«Χαράτσι» Πούτιν στους Ρώσους που έφυγαν - «Πρόδωσαν τη χώρα», λέει ο Βολόντιν

«Χαράτσι» Πούτιν στους Ρώσους που έφυγαν - «Πρόδωσαν τη χώρα», λέει ο Βολόντιν
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Υψηλότερη φορολογία σχεδιάζει να επιβάλλει η Μόσχα στους Ρώσους που έφυγαν από τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, ο πρόεδρος της Δούμας, δήλωσε πως η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ετοιμάζει το σχετικό νόμο. «Εργαζόμαστε για να κάνουμε τις προσήκουσες αλλαγές στη νομοθεσία», τόνισε.

«Είναι σωστό να ακυρωθεί η προνομιακή φορολόγηση γι' αυτούς που έχουν φύγει από τη Ρωσική Ομοσπονδία και να προβλεφθεί ένα αυξημένο ποσοστό φορολόγησης γι' αυτούς», έγραψε ο Βολόντιν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Πρόσθεσε πως κατανοεί πλήρως γιατί έφυγαν και πως ορισμένοι ήδη έχουν συνειδητοποιήσει το λάθος τους και έχουν επιστρέψει.

«Οι υπόλοιποι θα πρέπει να το καταλάβουν: η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν υποστηρίζει την ενέργειά τους και πιστεύει ότι πρόδωσαν τη χώρα τους, τους συγγενείς τους και τους φίλους τους».

Άγνωστος ο αριθμός των Ρώσων που έχει φύγει από τη χώρα

Ο αριθμός των Ρώσων που έχουν φύγει από τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου δεν είναι σαφής.

Στις αρχές Οκτωβρίου, μερικά τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως έως 700.000 πολίτες διέφυγαν από τη χώρα μετά την ανακοίνωση, το Σεπτέμβριο, για την επιστράτευση έως 300.000 πολιτών για να πολεμήσουν. Η κυβέρνηση είχε διαψεύσει τότε τον αριθμό αυτό.

Στη Ρωσία, το 13% του προσωπικού φόρου εισοδήματος παρακρατείται αυτομάτως από τους ντόπιους εργοδότες. Οι Ρώσοι που εργάζονται στο εξωτερικό και φορολογούνται στη Ρωσία πρέπει να πληρώνουν ανεξάρτητα το φόρο, σύμφωνα με τη ρωσική Ομοσπονδιακή Εφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ