ΚΟΣΜΟΣ

Στο φως τα αρχαιότερα χειρόγραφα της Αγγλίας

Στο φως τα αρχαιότερα χειρόγραφα της Αγγλίας
Museum of London Archaeology

Την εύρεση δεκάδων αρχαίων ρωμαϊκών κειμένων ανακοίνωσαν την Τετάρτη ερευνητές από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το ιστορικό υλικό είχε βρεθεί πριν από δύο χρόνια αλλά παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς κορυφαίοι εμπειρογνώμονες της Λατινικής γλώσσας, ανέλαβαν τη μετάφρασή τους πριν εκθέσουν την αρχαιολογική ανακάλυψη.

 89851850 89839629

Πηγή: Museum of London Archaeology

Τα χειρόγραφα είναι γραμμένα στα λατινικά, πάνω σε ξύλο και βρέθηκαν θαμμένα κοντά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, στο Λονδίνο. Αφού τα μετέφρασαν, ανακάλυψαν ότι έκρυβαν γραπτές μαρτυρίες για τη ζωή και την κοινωνία στα πρώτα σαράντα χρόνια ύπαρξης της πόλης. Μάλιστα, θεωρούνται ως τα πρώτα δείγματα που έχει η Αγγλία για τη ζωή των πρώτων κατοίκων της που χρονολογούνται από το 43 έως το 80 μ.Χ

Μάλιστα, εκτός από την καθημερινότητα των κατοίκων τα αρχαία χειρόγραφα αποδεικνύουν ότι το Λονδίνο ήταν ένα σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο εκείνης της εποχής.

 89839625 89839624

Πηγή: Museum of London Archaeology

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του αρχαιολογικού μουσείου του Λονδίνου, που έκαναν και την ανακάλυψη, η αποκρυπτογράφηση δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Οι περισσότερες ξύλινες επιγραφές είχαν καλυφθεί με κερί και πάνω σε αυτό είχαν χαραχθει πληροφορίες.

 89851851 89847111 copy

Πηγή: Museum of London Archaeology

Παρά το γεγονός ότι το κερί έχει φύγει, έχουν μείνει χαραγμένα τα γράμματα στο ξύλο. Οι ειδικοί έβαλαν σε νερό τα κείμενα για να τα καθαρίσουν και στη συνέχεια τα στέγνωσαν με προσοχή για να μην αλλοιωθούν.

Ένας από τους ερευνητές που ασχολήθηκε με τη μετάφραση αναφέρει στο BBC: «ήταν τιμή μου να ασχοληθώ με αυτό το έργο και το λαό των Ρωμαίων στο Λονδίνο».

Η ολοκληρωμένη έκθεση-παρουσίαση θα γίνει το φθινόπωρο του 2017 από το μουσείο του Λονδίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ