ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συλλήψεις επτά ατόμων για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ιράν: Συλλήψεις επτά ατόμων για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Η ιρανική κυβέρνηση αποδίδει τις διαδηλώσεις που έχουν κατακλίσει τη χώρα σε μεθοδεύσεις ξένων παραγόντων AP Photo/Nathan Howard

Σε επτά συλλήψεις προχώρησαν την Κυριακή (25/12) οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, με την κατηγορία ότι σχετίζονται με τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι «επτά ηγετικά στελέχη των πρόσφατων διαμαρτυριών που σχετίζονται με το ΗΒ συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης». Μεταξύ αυτών ήταν και πρόσωπα «με διπλή υπηκοότητα που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα».

Η ιρανική κυβέρνηση αποδίδει τις διαδηλώσεις που έχουν κατακλίσει τη χώρα σε μεθοδεύσεις ξένων παραγόντων που έχουν στόχο να πλήξουν το Ιράν. Σε αυτή τη συνθήκη, όποιος ξένος υπήκοος βρεθεί να συλλαμβάνεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης κινδυνεύει με την κατηγορία της συμμετοχής σε πράξεις που «καταστρέφουν δημόσια περιουσία». Σε αυτή τη συλλογιστική, το ιρανικό κράτος αναφέρει ότι πράκτορες εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τους εχθρούς της Τεχεράνης, όπως τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να προκαλέσουν ταραχές.

Σημειώνεται, το Ιράν βρίσκεται εν μέσω μεγαλειωδών κοινωνικών αναταραχών μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, μιας Ιρανής κουρδικής καταγωγής, όπου κατέληξε εξαιτίας των βάναυσων χτυπημάτων που υπέστη κατά τη διάρκεια κράτησής της από την αστυνομία ηθών. Στη σύλληψή της προχώρησαν επειδή δεν φορούσε σωστά την χιτζάμπ της.

Έκτοτε, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 40 ξένων υπηκόων, έχουν συλληφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ