ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ καλούν τη διεθνή κοινότητα να ρίξει τρόφιμα από αέρος στη Συρία

Οι ΗΠΑ καλούν τη διεθνή κοινότητα να ρίξει τρόφιμα από αέρος στη Συρία
Κομβόι της Ερυθράς Ημισελήνου μεταφέρει επείγουσες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στην υπό πολιορκία, ανταρτοκρατούμενο προάστιο Ντούμα (Duma), στην ανατολική Γκούτα (Ghouta) της Δαμασκού, τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2016 REUTERS/Bassam Khabieh

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να προχωρήσει στο σχεδιασμό της ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος σε συριακές κοινότητες που τελούν υπό πολιορκία.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά πως η χερσαία διανομή βοήθειας είναι ανεπαρκής για να βοηθήσει τους κατοίκους των πολιορκούμενων περιοχών.

Ο εκπρόσωπος του State Department Τζον Κίρμπι (John Kirby) δήλωσε πως κάποια βοήθεια διανεμήθηκε σήμερα σε δύο κοινότητες της Συρίας, αλλά η συχνότητα της διανομής αυτής «απέχει πολύ από το να είναι επαρκής» ώστε να προμηθεύσει στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους το μέγεθος της βοήθειας που έχουν ανάγκη.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να προχωρήσει στο σχεδιασμό διεξαγωγής αεροπορικών επιχειρήσεων για τη διανομή επιπλέον βοήθειας», δήλωσε ο Κίρμπι.

Νωρίτερα, η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει ότι απέστειλε 36 φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μοανταμίγια (Moadamiya) στα περίχωρα της Δαμασκού, επτά φορτηγά παρέδωσαν βοήθεια στο Αλ Ουαέρ (al-Waer) της επαρχίας Χομς, ενώ ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και προμήθειες για βρέφη παραδόθηκαν στην Νταράγια (Daraya).

Προς το παρόν, η μόνη «βοήθεια» που έρχεται από αέρος είναι οι βόμβες. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε σήμερα πως αεροσκάφη της συμμαχίας, που επιχειρεί υπό τις ΗΠΑ στη Συρία, πραγματοποίησε 18 αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στo προάστιο Μανμπίτζ (Manbij) της Ιεράπολης (Jarabulus), 30 χλμ. δυτικά του Ευφράτη.

MAPS Ιεράπολη Συρίας Χάρτες Google

Χάρτης του κρίσιμου βόρειου μετώπου μεταξύ Ράκας και Χαλεπίου. Σημειώνεται το Μανμπίζ, περιοχή που ελέγχεται από τζιχαντιστές, κατά των οποίων έβαλλαν σήμερα τα αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας των ΗΠΑ στη Συρία - Πηγή: Google Maps

ΔΗΜΟΦΙΛΗ