ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Συνάντηση ΟΗΕ με Ταλιμπάν για την απαγόρευση εργασίας των γυναικών σε ΜΚΟ

Αφγανιστάν: Συνάντηση ΟΗΕ με Ταλιμπάν για την απαγόρευση εργασίας των γυναικών σε ΜΚΟ
«Εκατομμύρια Αφγανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η απαγόρευση των περιορισμών είναι σημαντική», ανέφερε σε ανακοίνωση της η «UNAMA» AP Photo (ΑΡΧΕΙΟ)

Την ανάκληση της απόφασης απαγόρευσης της εργασίας των γυναικών σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αιτήθηκε ο υπηρεσιακός διευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας της διοίκησης των Ταλιμπάν, σύμφωνα με ανακοίνωση την Δευτέρα (26/12).

«Εκατομμύρια Αφγανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η απαγόρευση των περιορισμών είναι σημαντική», ανέφερε σε ανακοίνωση της η «UNAMA», προσθέτοντας ότι ο υπηρεσιακός διευθυντής της και συντονιστικής ανθρωπιστικών αποστολών Ραμίζ Αλακμπάροφ, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Μοχάμεντ Χανίφ.

Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διέταξε το Σάββατο (24/12) όλες τις τοπικές και ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να απαγορεύσουν την εργασία στις γυναίκες που απασχολούν, σύμφωνα με μία επιστολή του υπουργείου Οικονομίας.

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση αυτή, ωθώντας τέσσερις ΜΚΟ στην ανακοίνωση της διακοπή της δραστηριότητά τους στο Αφγανιστάν, την Κυριακή (25/12) τέσσερις ΜΚΟ μετά την απόφαση των Ταλιμπάν.

Σημειώνεται ότι, η απόφαση αυτή, δεν φέρει σε δυσχερή θέση μόνο τις γυναίκες της χώρας που θα βρεθούν χωρίς δουλειά, αλλά και εκατομμύρια Αφγανούς που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν ξένοι δωρητές μέσω ενός μεγάλου δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες οργανώσεις, πάνω από το 50% των 38 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να ανταπεξέλθει στο χειμώνα. Αντικείμενο αυτών των προβληματικών αποτέλεσε και η παρέμβαση του υπηρεσιακού διευθυντή της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ