ΚΟΣΜΟΣ

«Βροχή» ιγκουάνα στη Φλόριντα - Πέφτουν παγωμένα από τα δέντρα

«Βροχή» ιγκουάνα στη Φλόριντα - Πέφτουν παγωμένα από τα δέντρα
Τα ψυχρόαιμα πράσινα ιγκουάνα, τα οποία βασίζονται στην εξωτερική θερμοκρασία ώστε να ορίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το κρύο (AP Photo/Wilfredo Lee)

Το δριμύ ψύχος που σαρώνει τις ΗΠΑ, από το βορρά μέχρι τον νότο, έχοντας παραλύσει τη χώρα και στοιχίζοντας τις ζωές δεκάδων ανθρώπων, έχει μια ακόμα συνέπεια: το πάγωμα των ιγκουάνα.

Στην ηλιόλουστη πολιτεία, τη Φλόριντα, «βρέχει» ιγκουάνα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα εν λόγω ερπετά να παραλύουν και να πέφτουν από τα δέντρα.

Τα ψυχρόαιμα πράσινα ιγκουάνα, τα οποία βασίζονται στην εξωτερική θερμοκρασία ώστε να ορίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το κρύο. Όταν ο υδράργυρος πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου, κάποια από αυτά μπαίνουν σε κατάσταση «χειμέριας νάρκης» και πέφτουν από τα δέντρα.

Δεν είναι νεκρά, απλώς ακινητοποιούνται όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες. Συνεχίζουν να αναπνέουν και οι κύριες λειτουργίες του σώματός τους συνεχίζουν να λειτουργούν. Μόλις ανέβουν οι θερμοκρασίες, «ξεπαγώνουν».

«Με τις χαμηλές θερμοκρασίες την εβδομάδα των εορτών, ίσως δείτε κάποια ιγκουάνα σε κατάσταση ταραχής, κατά την οποία χάνουν κάθε έλεγχο του μυικού τους συστήματος» προειδοποιούσε η Επιτροπή για την Άγρια Πανίδα της Florida.

Η Επιτροπή έδινε και συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες αν θέλουν να σώσουν ένα ιγκουάνα που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση:

«Τα ιγκουάνα περνούν το χρόνο τους κατά κύριο λόγο στα δέντρα και ο ψυχρός καιρός μπορεί να τα κάνει να πέσουν από αυτά. Μπορεί τα ιγκουάνα να μοιάζουν νεκρά όταν βρίσκονται σ' αυτήν την περίεργη κατάσταση, είναι όμως ζωντανά - και πιθανώς επικίνδυνα αν τα πειράξετε.

Η συμβουλή για όσους τα δουν να βρίσκονται σε παράλυση; Αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Αργά ή γρήγορα θα ξυπνήσουν και θα συνεχίσουν να κάνουν τη 'δουλειά' τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ