ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - CNNi: Η επιδίωξη Πούτιν για διαπραγματεύσεις και η απάντηση του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία - CNNi: Η επιδίωξη Πούτιν για διαπραγματεύσεις και η απάντηση του Κιέβου
Σύμφωνα με αναλυτές, το ερώτημα που τίθεται, είναι εάν ο Ρώσος πρόεδρος πράγματι εννοεί τα περί διαπραγμάτευσης ή απλώς επιχειρεί να κερδίσει περισσότερο χρόνο AP Photo / Valery Sharifulin

Με το καλαντάρι να μετρά ήδη 10 μήνες αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων και καταστροφών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα βλέμματα όλων στρέφονται, όπως είναι λογικό, στις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ανήμερα τα Χριστούγεννα, μίλησε για πρώτη φορά για «διαπραγματεύσεις».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να διαπραγματευτεί με όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαδικασία για αποδεκτές λύσεις» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο επικίνδυνο, νομίζω ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, προστατεύοντας τα εθνικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολιτών μας, του λαού μας. Και απλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία για αποδεκτές λύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς. Δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, αλλά αυτοί», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNNi, οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να επιτίθεται κατά της Ουκρανίας. Την Κυριακή, ο Παύλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν το Κραματόρσκ με τρεις ρουκέτες. Χτυπήθηκε μια βιομηχανική περιοχή, αλλά δεν υπήρξαν θύματα.

Σύμφωνα με αναλυτές, το ερώτημα, συνεπώς, που τίθεται, είναι εάν ο Ρώσος πρόεδρος πράγματι εννοεί τα περί διαπραγμάτευσης ή απλώς επιχειρεί να κερδίσει περισσότερο χρόνο, καθώς η πολύμηνη εισβολή στην Ουκρανία δείχνει να μην αποδίδει τα προσδωκώμενα αποτελέσματα για τη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ, έσπευσε να απαντήσει στο Κρεμλίνο μέσω twitter λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα».

Κουλέμπα: Η Ουκρανία έτοιμη για μια ειρηνευτική Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο

Την ίδια στιγμή, πάντως, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η δήλωση – μήνυμα του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος σε δήλωσή του στο Associated Press τόνισε πως το Κίεβο στοχεύει σε μία ειρηνευτική Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τον πόλεμο το 2023, προσθέτοντας ότι η διπλωματία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο.

«Κάθε πόλεμος τελειώνει με διπλωματικό τρόπο. Κάθε πόλεμος τελειώνει ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

Παράλληλα, ο ίδιος ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα ήθελε να έχει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το AP.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να είναι ο καλύτερος χώρος για τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου κορυφής, διότι δεν πρόκειται για χάρη προς κάποα συγκεκριμένη χώρα», υπογράμμισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Βροχή» πυραυλικών επιθέσεων

Σε κάθε περίπτωση, οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία συνεχίστηκαν και ανήμερα των Χριστουγέννων, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν περισσότερες από 40 επιθέσεις με πυραύλους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα (26/12) οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ουκρανία γιορτάζει παραδοσιακά τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, όπως και η Ρωσία. Ωστόσο φέτος μερικοί Ορθόδοξοι Ουκρανοί αποφάσισαν να τα γιορτάσουν στις 25 Δεκεμβρίου και Ουκρανοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένων του Ζελένσκι και του Ουκρανού πρωθυπουργού, απηύθυναν χθες, Κυριακή, χριστουγεννιάτικες ευχές.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το προηγούμενο 24ωρο δεκάδες πόλεις στις περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χάρκοβο, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

«Προς την κατεύθυνση της Χερσώνας, ο εχθρός συνεχίζει να βομβαρδίζει με πυροβολικό κατοικημένες περιοχές κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Δνείπερου», ανέφεραν.

Ρωσικές επιθέσεις σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας άφησαν εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό και ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Μόσχα έχει στόχο να κάνει τις τελευταίες ημέρες του 2022 σκοτεινές και δύσκολες.

«Η Ρωσία έχασε φέτος όλα όσα μπορούσε να χάσει. ... Ξέρω πως το σκοτάδι δεν θα μας εμποδίσει να οδηγήσουμε σε νέες ήττες τους εισβολείς. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ομιλία του για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον σχεδόν 20 ρωσικών στόχων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή, πως οι δυνάμεις του σκότωσαν περίπου 60 Ουκρανούς στρατιώτες την προηγούμενη ημέρα κατά μήκος της γραμμής επαφής Κουπιάνσκ-Λιμάν και κατέστρεψαν ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες αυτές.

Ουκρανική αεροπορική επίθεση σε ρωσική βάση

Νέο πλήγμα επέφεραν οι ουκρανικές δυνάμεις στη Ρωσία, καθώς τα ξημερώματα της Δευτέρας έπληξαν με drone στρατιωτική βάση στη ρωσική περιφέρεια Σαράτοφ. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από συντρίμμια του ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σκοτώθηκαν τρία μέλη του στρατιωτικού προσωπικού.

Ήταν η δεύτερη επίθεση στην εν λόγω βάση αυτό το μήνα. Η βάση Ένγκελς, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Σαράτοφ, περίπου 730 χιλιοόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας και εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, είχε πληγεί στις 5 Δεκεμβρίου και η Ρωσία είχε κάνει λόγο εκείνη την ημέρα για επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως τις πληροφορίες.

Πύραυλοι στη Λευκορωσία

Τακτικά πυραυλικά συστήματα Ισκαντέρ, που έχει προμηθεύσει η Ρωσία και τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, καθώς και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία και είναι επιχειρησιακά, δήλωσε χθες, Κυριακή, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του λευκορωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Τα όπλα αυτών των τύπων βρίσκονται σήμερα σε ετοιμότητα μάχης και είναι πλήρως έτοιμα για να επιτελέσουν το έργο για το οποίο έχουν αναπτυχθεί», ανέφερε σε βίντεο που ανήρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο εν λόγω αξιωματούχος Λεονίντ Κασίνσκι.

Δεν είναι σαφές πόσα συστήματα Ισκαντέρ έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία αφότου ο Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Μόσχα θα εξοπλίσει μ' αυτά το Μινσκ και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ