ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Εκκληση στον ΟΗΕ για τον κίνδυνο «αφανισμού» των Ροχίνγκια

Ινδονησία: Εκκληση στον ΟΗΕ για τον κίνδυνο «αφανισμού» των Ροχίνγκια
AP Photo/Zik Maulana

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται ο άπατρις λαός των Ροχίνγκια, καθώς η κατάσταση τον τελευταίο καιρό έχει βγει εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να επέμβει η ύπατη αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας έκκληση σε περισσότερες χώρες να βοηθήσουν τους Ροχίνγκια που βρίσκονται πλέον περιπλανώμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίας έξι εβδομάδες, στην Ινδονησία έχουν καταφτάσει περισσότεροι από 500 Ρόχινγκια, ύστερα από εβδομάδες στον Ινδικό Ωκεανό.

Κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν και είναι περιπλανώμενοι στη θάλασσα, ενώ οι νεκροί ανάμεσά τους έχουν ξεπεράσει τους 200 συνολικά.

«Πολλές χώρες δεν ενήργησαν παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις για βοήθεια», ανέφερε η UNHCR σε ανακοίνωση της.

Χθες, στις ακτές της επαρχίας Άτσεχ, στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, ξεβράστηκε μια βάρκα που μετέφερε 174 Ροχίνγκια. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν αφυδατωμένοι και κατάκοποι και χρειάζονταν άμεση ιατρική βοήθεια αφού πέρασαν εβδομάδες στη θάλασσα, σύμφωνα με αξιωματούχους της τοπικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Η υπάτη αρμοστεία ανέφερε χθες ότι το 2022 θα μπορούσε να είναι μια από τις χρονιές με τους περισσότερους εδώ και μία δεκαετία θανάτους στη θάλασσα μεταξύ των Ροχίνγκια, καθώς ολοένα και περισσότεροι εξ αυτών εγκαταλείπουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές, όπου επικρατούν απελπιστικές συνθήκες.

Βάρκα που μετέφερε 180 ανθρώπους φέρεται να βυθίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, με όλους τους επιβαίνοντες, εκτός ενός, να εκτιμάται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι Ροχίνγκια εδώ και καιρό διώκονται στην κατά πλειονότητα βουδιστική Μιανμάρ, που συνορεύει με το Μπαγκλαντές. Για χρόνια πολλοί διαφεύγουν σε γειτονικά κράτη, όπως η Ταϊλάνδη και το Μπαγκλαντές και στις κυρίως μουσουλμανικές Μαλαισία και Ινδονησία από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο όταν οι θάλασσες είναι πιο ήρεμες.

Σχεδόν 1 εκατ. ζουν σε συνθήκες συνωστισμού στο Μπαγκλαντές, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους εκατοντάδες χιλιάδες που ήθελαν να ξεφύγουν από τα σκληρά μέτρα καταστολής το 2017 του στρατού της Μιανμάρ, που αρνείται ότι έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς, από περίπου 500 πέρυσι σε 2.400 φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις. Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο λόγος για αυτή τη μεγαλύτερη ‘έξοδο’. Ορισμένοι ακτιβιστές πιστεύουν ότι η άρση των περιορισμών της COVID στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, που αποτελεί βασικό προορισμό για τους Ροχίνγκια, μπορεί να αποτελεί παράγοντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ