ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Άγκυρα: Οι ΗΠΑ ζητούν ενοίκιο για την στάθμευση των F-35

Οργή στην Άγκυρα: Οι ΗΠΑ ζητούν ενοίκιο για την στάθμευση των F-35
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η αμερικανική πλευρά διεκδικεί χρηματικό ποσό από την Άγκυρα για την στάθμευση δέκα F-35 AP / Boris Grdanoski (Φωτογραφία αρχείο)

Νέα εμπλοκή εμφανίζεται στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για τα μαχητικά F-16 και F-35 τα οποία παραμένουν στις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, να ζητά ενοίκιο για την στάθμευσή τους, κάτι που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είχε προκαταβάλει 1,5 δισεκατ. δολάρια για την αγορά των F-35, ένα πρόγραμμα από το οποίο όμως έχει αποκλειστεί αφού επέλεξε να προμηθευθεί το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αποκαλύπτουν πως η αμερικανική πλευρά διεκδικεί σημαντικό χρηματικό ποσό για την στάθμευση κάτω από τα υπόστεγα δέκα F-35 τα οποία δεν έχουν παραδοθεί στην Τουρκία η οποία διεκδικεί στη θέση τους τα F-16.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει ιδιαίτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα η οποία επίσης διεκδικεί αποζημίωση από τις ΗΠΑ πέραν του 1,5 δισ.δολ. για τη ζημιά που έχει όπως υποστηρίζει, έχει υποστεί η τουρκική αμυντική βιομηχανία από τον αποκλεισμό των F-35.

Όπως φαίνεται Τουρκία και ΗΠΑ συνεχίζουν τα παζάρια, κάτι που καθυστερεί το ζήτημα των F-16.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ