ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για βαριές απώλειες του ουκρανικού στρατού κάνει λόγο η Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για βαριές απώλειες του ουκρανικού στρατού κάνει λόγο η Ρωσία
Βαριά πλήγματα στον ουκρανικό στρατό, προκάλεσε ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (AP Photo/Libkos)

Βαριά πλήγματα στον ουκρανικό στρατό, προκάλεσε ο ρωσικός στρατός κυρίως στα μέτωπα από τη Χερσώνα (νότια) έως το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), περνώντας από το Ντονμπάς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Περίπου 60 Ουκρανοί στρατιωτικοί «καταστράφηκαν» σε μάχες γύρω από την περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά), ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, που μαζί με τη Ντανιέτσκ αποτελούν το Ντονμπάς, περίπου 30 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε πλήγματα του πυροβολικού, κατά τις ίδιες πηγές.

Το Κίεβο δεν έχει προχωρήσει σε κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Οι πληροφορίες από τα μέτωπα που δίνουν τα αντιμαχόμενα μέρη είναι τις περισσότερες φορές αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η περιοχή της βιομηχανικής πόλης Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, έχει μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών μαχών για μήνες. Οι δυο πλευρές εμπλέκονται σε μάχες ιδίως γύρω από την Κρεμνίνα, μικρή κοινότητα βόρεια της Μπαχμούτ.

Ζελένσκι: Πολύ δύσκολη και επώδυνη η κατάσταση στο Ντονμπάς

Την ίδια ώρα, δύσκολη και επώδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στις πρώτες γραμμές περιοχών του Ντονμπάς, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η κατάσταση εκεί είναι δύσκολη, επώδυνη. Οι κατακτητές στέλνουν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις τους εκεί -και είναι σημαντικές αυτές οι δυνάμεις- για να υπάρξει έστω και μια μικρή πρόοδος» δήλωσε κατά τη διάρκεια του νυχτερινού του διαγγέλματος ο Ουκρανός πρόεδρος.

Μάλιστα, ευχαρίστησε τεχνικούς και άλλους εργαζόμενους που εργάστηκαν αδιάκοπα την παραμονή αλλά και ανήμερα τα Χριστούγεννα για να αποκαταστήσουν προβλήματα ηλεκτροδότησης ανά τη χώρα.

Ο κ. Ζελένσκι υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διακοπές ρεύματος σε κάποιες περιοχές, ωστόσο η κατάσταση βελτιώνεται.

Όπως είπε, περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα ανά την Ουκρανία, ωστόσο ο αριθμός αυτός μειώνεται σταδιακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ