ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ραγδαία αύξηση γυναικοκτονιών τον Δεκέμβριο - Μέτρα κατά της έμφυλης βίας

Ισπανία: Ραγδαία αύξηση γυναικοκτονιών τον Δεκέμβριο - Μέτρα κατά της έμφυλης βίας
Τουλάχιστον εννέα γυναίκες στην Ισπανία σκοτώθηκαν από τωρινούς ή πρώην συντρόφους τους τον Δεκέμβριο AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ανησυχητικός είναι ο αριθμός των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Ισπανία, καθώς ο αριθμός τους τόσο ραγδαία, και μόνο μέσα στον μήνα Δεκέμβριο, 9 γυναίκες σκοτώθηκαν από τωρινούς ή πρώην συντρόφους.

Με αφορμή τα στατιστικά, η ισπανική κυβέρνηση έδωσε υπόσχεση την Πέμπτη 29/12 για αυξημένη αστυνομική προστασία, προκειμένου να αποτρέψουν τέτοια γεγονότα.

«Έχει έρθει η ώρα να πούμε 'αρκετά'. Θέλω να εκφράσω το βαθύ αίσθημα αγανάκτησης που κάθε τέτοιος φόνος με βάση το φύλο μάς προκαλεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των υπηρεσιών.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι ακόμα τέσσερις θάνατοι το τελευταίο 24ωρο μένει να επιβεβαιωθούν ότι ήταν το αποτέλεσμα έμφυλης βίας. Εάν επιβεβαιωθούν, τότε ο αριθμός των γυναικοκτονιών από τις αρχές του 2022 θα αυξηθεί σε 50, ξεπερνώντας τις 48 τέτοιες δολοφονίες της προηγούμενης χρονιάς.

Το έτος κατά τον οποίο είχαν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι με βάση τον σύγχρονο ορισμό της έμφυλης βίας ήταν το 2008 με 76 περιστατικά. Έως την Τρίτη, είχαν καταγραφεί 1.179 θύματα γυναικοκτονιών στην Ισπανία από το 2003, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ισότητας.

Οι τελευταίες υποθέσεις που ερευνούν οι αρχές περιλαμβάνουν το μέχρι θανάτου μαχαίρωμα χθες, Τετάρτη, μιας 30χρονης εγκύου από τον πρώην σύντροφό της κοντά στην πόλη Τολέδο. Οι διασώστες προχώρησαν επί τόπου σε καισαρική τομή αλλά δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν τον θάνατο της μητέρας και του βρέφους.

«Ο τερματισμός της έμφυλης βίας μας αφορά όλους. Είναι σημαντικό να δράσουμε από κοινού, ως κοινωνία, για να σταματήσουμε αυτή τη μάστιγα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Twitter.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει ενημερώσεις, δίνοντας οδηγίες σε όλα τα αστυνομικά τμήματα να εντείνουν το επίπεδο επιφυλακής και τις προσπάθειες, δήλωσε ο Γκράντε-Μαρλάσκα, παροτρύνοντας επίσης τους πολίτες να αναφέρουν κάθε υποψία έμφυλης βίας που πιθανόν εντοπίζουν.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν το να δοθεί προτεραιότητα στις μαρτυρίες των πιθανών θυμάτων, διενεργώντας παράλληλα την αξιολόγηση του κινδύνου και εντείνουν την παρακολούθηση των κατά συρροή παραβατών.

Τουλάχιστον 31.161 γυναίκες έχουν καταγραφεί στο ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης για έμφυλη βία, εκ των οποίων 723 θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν ακραίο ή υψηλό κίνδυνο και ενισχυμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ