ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στη φυλακή παραμένει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου για τρομοκρατική προπαγάνδα

Τουρκία: Στη φυλακή παραμένει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου για τρομοκρατική προπαγάνδα
Είχε προφυλακιστεί επειδή ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων στο βόρειο Ιράκ AP Photo/Burhan Ozbilici

Την ώρα που τόσο η Διεθνής Αμνηστία, όσο και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνουν έκκληση για την απελευθέρωση της, την ώρα που η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, θα παραμείνει στην φυλακή μέχρι την δίκη της, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Συγκεκριμένα θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την επόμενη ακροαματική διαδικασία, στις 11 Ιανουαρίου, όπως αποφάσισε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, και είχε προφυλακιστεί στις στις 26 Οκτωβρίου, όταν ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων στο βόρειο Ιράκ, εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Τέτοιες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και από στελέχη της αντιπολίτευσης, με την Άγκυρα να «καταγγέλλει» πως πρόκειται για μια εκστρατεία «παραπληροφόρησης».

«Δεν θα υπερασπίσω τον εαυτό μου (…) επειδή αυτό που έκανα δεν ήταν έγκλημα αλλά αποτελεί μέρος της δουλειάς μου ως γιατρού. Αν είμαι τρομοκράτισσα, σε ποια τρομοκρατική οργάνωση είμαι μέλος; Στο Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή στους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;» διερωτήθηκε, αμφισβητώντας την αμεροληψία των δικαστών την προηγούμενη εβδομάδα, ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν κριθεί ένοχη κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 7,5 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ