ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Έφοδοι της αστυνομίας και συλλήψεις για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Λούλα

Βραζιλία: Έφοδοι της αστυνομίας και συλλήψεις για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Λούλα
Κατά την 1η Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του Λούλα, απαγορεύτηκε οι νόμιμοι κάτοχοι όπλων να φέρουν πυροβόλα όπλα στην τελετή AP Photo/Eraldo Peres

Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές της Βραζιλίας, στη Μπραζίλια και στο Ρίο ντε Ζανέιρο, αντίστοιχα, στο πλαίσιο ερευνών που διενεργούνται για απόπειρα πραξικοπήματος που φέρεται να έγινε από υποστηρικτές του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ειδικότερα, οι έφοδοι που πραγματοποιούνται από τις αρχές της Βραζιλίας σκοπό έχουν να διερευνήσουν μια μικρή αλλά αφοσιωμένη μειοψηφία υποστηρικτών του Μπολσονάρου που αρνούνται να αναγνωρίσουν την εκλογική νίκη του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Στο πλαίσιο των παραπάνω ερευνών, η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξέδωσε 32 εντάλματα έρευνας και κατάσχεσης σε οκτώ Πολιτείες με εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Τα εγκλήματα που ερευνώνται είναι εκείνα της πρόκλησης φθοράς, του εμπρησμού, της εγκληματικής οργάνωσης, της βίαιης κατάργησης του κράτους δικαίου και του πραξικοπήματος, των οποίων οι μέγιστες σωρευτικές ποινές ανέρχονται σε 34 χρόνια κάθειρξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μετά τις προεδρικές εκλογές

Η επιχείρηση που διενεργήθηκε την Πέμπτη (29/12) σχετίζεται με τα επεισόδια της 12ης Δεκεμβρίου, την ημέρα που επικυρώθηκε η νίκη του Λούλα, όταν κάποιοι υποστηρικτές από τον καταυλισμό επιτέθηκαν στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας και πυρπόλησαν αυτοκίνητα και λεωφορεία στην Μπραζίλια μετά τη σύλληψη ενός ηγέτη των ιθαγενών και υποστηρικτή του Μπολσονάρου.

Την Τετάρτη (28/12), σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ταραχές της 12ης Δεκεμβρίου ήταν αποτέλεσμα ημερών αυξανόμενης έντασης στον καταυλισμό μετά τη σύλληψη στις 6 Δεκεμβρίου του Μίλτον Μπαλντίν, ενός οπαδού του Μπολσονάρου που είχε καλέσει τους κατόχους όπλων σε όλη τη χώρα να έρθουν στη Μπραζίλια για να διαδηλώσουν κατά της επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Λούλα.

Με τους φόβους να αυξάνονται για την ασφάλεια, κατά την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε την να απαγορεύσει στους εγγεγραμμένους κατόχους όπλων να φέρουν πυροβόλα όπλα στην ομοσπονδιακή περιφέρεια μέχρι ο Λούλα να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης

Υπενθυμίζεται ότι, οι αστυνομικές αρχές της Βραζιλίας, προχώρησαν στη σύλληψη ενός ακόμη οπαδού του τέως προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, καθώς επιχείρησε να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να προκαλέσει «χάος» αποτρέποντας την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ειδικότερα, ο υποστηρικτής του Μπολσονάρου, Τζορτζ Ουάσινγκτον ντε Ολιβέιρα Σόουζα, είχε τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε βυτιοφόρο κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια, με σκοπό, όπως δήλωσε ο ίδιος, να «προκαλέσει χάος» και «την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να «εμποδίσει την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στη Βραζιλία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ