ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ρεκόρ υποτίμησης του εθνικού νομίσματος - Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης

Ιράν: Ρεκόρ υποτίμησης του εθνικού νομίσματος - Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης
Ο κεντρικός τραπεζίτης, Σαλεχαμπαντί είχε αναλάβει αυτήν τη θέση μόλις πριν από 15 μήνες AP Photo/Ebrahim Noroozi

Την παραίτησή του υπέβαλε την Πέμπτη (29/12) ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, μετά τη ραγδαία υποτίμηση του ριάλ, εθνικού νομίσματος της χώρας.

Ειδικότερα, το ιρανικό νόμισμα την Πέμπτη (29/12) έχει σημειώσει πτώση 25% της αξίας του σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, με την η ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 430.000 ριάλ ανά δολάριο (από περίπου 330.000) ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει.

Σημειώνεται ότι, ο Σαλεχαμπαντί είχε αναλάβει αυτήν τη θέση μόλις πριν από 15 μήνες, ενώ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν «αφού έκανε δεκτή την παραίτηση του Αλί Σαλεχαμπαντί, το διοικητικό συμβούλιο επέλεξε τον Μοχαμάντ Ρεζά Φαρζίν ως νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας».

Τα αίτια της υποτίμησης

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από το 2018.

Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν το 2018, κατόπιν αποχώρησης του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JCPOA) μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων. Μία συμφωνία, η οποία παραχωρούσε στο Ιράν χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα – κάτι που οι ιρανικές αρχές ανέκαθεν διέψευδαν ότι σκόπευαν να πράξουν.

Από την άλλη, οι χώρες της Δύσης στοχοθέτησαν πολλές ιρανικές εταιρείες και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αφού κατηγόρησε το Ιράν ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Επιπρόσθετες κυρώσεις επέβαλαν στην Ισλαμική Δημοκρατία η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες, αναφορικά με την καταστολή των διαδηλώσεων για τον από τον θάνατο της κουρδικής καταγωγής, Μάχσα Αμινί στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ