ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στο Περού: Eπικυρώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο η φυλάκιση Καστίγιο

Πολιτική κρίση στο Περού: Eπικυρώνεται  από το Ανώτατο Δικαστήριο η φυλάκιση Καστίγιο
Η παύση από τα καθήκοντα και η σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρές ταραχές, με τη νέα κυβέρνηση να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (AP Photo/Martin Mejia)

Παραμένει φυλακισμένος για 18 μήνες ο περουβιανός πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορείται για «στάση» και «συνωμοσία», σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου.

Ο 53χρονος πρώην αρχηγός του κράτους, άλλοτε εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής ηγέτης της επαρχίας, παύθηκε από το Κογκρέσο και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου, μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο, που χαρακτηρίστηκε απόπειρα πραξικοπήματος από τους πολιτικούς αντιπάλους του και την πρώην αντιπρόεδρό του Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία τον διαδέχθηκε στο αξίωμα την ίδια ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η παύση και η σύλληψή του πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρές ταραχές, με τη νέα κυβέρνηση να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να βγάζει τον στρατό στους δρόμους. Επισήμως, οι αρχές κάνουν λόγο για 22 νεκρούς, ενώ διαδηλωτές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες πηγές μιλούν για περισσότερο από 30 θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς.

«Απαιτούμε οι ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν αμέσως τη χρήση πυροβόλων όπλων και τις ρίψεις δακρυγόνων από ελικόπτερα», τόνισε η ανεξάρτητη αρχή, αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα σοβαρότερα επεισόδια και οι πιο ογκώδεις διαδηλώσεις εκτυλίσσονται στον νότο, όπου πέντε αεροδρόμια παραμένουν κλειστά (Ανταουάιλας, Αρεκίπα, Πούνο, Κούσκο, Αγιακούτσο).

Πάνω από εκατό δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, ενώ το τρένο προς το Μάτσου Πίτσου, αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο, έχει σταματήσει να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να φύγουν εκατοντάδες επισκέπτες.

Τέλος, η εισαγγελία, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Καστίγιο προσπάθησε να πάει στην πρεσβεία του Μεξικού για να ζητήσει πολιτικό άσυλο αμέσως μετά την αποπομπή του, ζήτησε να παραμείνει υπό κράτηση ως τον Ιούνιο του 2024, επικαλούμενη κυρίως τον «κίνδυνο φυγής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ