ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες ρωσικές επιθέσεις με drone «καμικάζι»

Ουκρανία: Νέες ρωσικές επιθέσεις με drone «καμικάζι»
(AP Photo/Libkos)

Η Ρωσία εξαπέλυσε 16 με drone «καμικάζι» προς την Ουκρανία το βράδυ της Πέμπτης (29/12), σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου. Στα καταφύγια κατευθύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα η Μόσχα εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους στο ουκρανικό έδαφος, στη μεγαλύτερη έως τώρα επιδρομή εναντίον των ουκρανικών υποδομών.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του Κιέβου κλήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (30/12) να κατευθυνθούν προς τα καταφύγια καθώς οι σειρήνες ηχούσαν σε όλη την πόλη. Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια του Κιέβου είπε στο Reuters πως άκουσε εκρήξεις και τον ήχο αντιαεροπορικών πυρών.

Το Κίεβο υποστηρίζει πως το Ιράν προμηθεύει τη Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροπλάνα για τις αεροπορικές επιθέσεις της, αλλά η Τεχεράνη έχει δηλώσει πως είχε στείλει τα τελευταία μη επανδρωμένα αεροπλάνα της στη Ρωσία πριν αρχίσει ο πόλεμος.

Σύμφωνα με τη σημερινή πρωινή αναφορά του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, η Ρωσία εξαπέλυσε τις τελευταίες 24 ώρες 85 πυραυλικά πλήγματα, 35 αεροπορικές επιδρομές και 63 πλήγματα με συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις της Μόσχας βομβάρδισαν 20 οικισμούς γύρω από την βομβαρδισμένη πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται μερικές από τις σφοδρότερες μάχες, και περισσότερους από 25 οικισμούς στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

«Είχαν στόχο την πρωτεύουσα»

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως και τα 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τα οποία διευκρίνισε πως εστάλησαν από τα νοτιοανατολικά και από το βορρά, καταστράφηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε μέσω του καναλιού του στην εφαρμογή Telegram πως επτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο την πρωτεύουσα και πως πέντε καταστράφηκαν μέσα στα όρια της πόλης, ενώ δύο πριν φθάσουν στο Κίεβο.

Ένα διοικητικό κτήριο στην πόλη καταστράφηκε εν μέρει, σύμφωνα με τον Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, ο οποίος δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει από τα μέσα Οκτωβρίου εναντίον της Ουκρανίας πολυάριθμα κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και πυραύλους, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην ενεργειακή υποδομή της και υποχρεώνοντας τις ουκρανικές αρχές να προβαίνουν σε σχεδιασμένες και έκτακτες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Διακοπές ηλεκτροδότησης

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως στις περισσότερες από τις περιφέρειες, που επλήγησαν κατά τη χθεσινή μαζική αεροπορική επίθεση, σημειώθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Στις περιοχές στις οποίες οι διακοπές αυτές ήταν «ιδιαίτερα δύσκολες» περιλαμβάνονται η πρωτεύουσα Κίεβο, η Οδησσός και η Χερσώνα στο νότο και γύρω περιοχές, καθώς και περιοχές γύρω από το Λβιβ, κοντά στα δυτικά σύνορα με την Πολωνία, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να προμηθεύσουν την Ουκρανία με περισσότερα όπλα.

«Καλώ τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα. Είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει και ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν θα νικήσει», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε στο DPA πως η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας είναι ο συντομότερος δρόμος προς την ειρήνη.

«Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι πόλεμοι τελειώνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -πιθανόν και αυτός ο πόλεμος- όμως γνωρίζουμε ότι αυτό που μπορεί να επιτύχει η Ουκρανία σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις εξαρτάται άρρηκτα από τη στρατιωτική κατάσταση», δήλωσε.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε στην Ουκρανία περισσότερους από 1.000 ανιχνευτές μετάλλου και 100 κιτ εξουδετέρωσης βομβών και πως θα την βοηθήσει να καθαρίσει ναρκοπέδια.

«Η χρήση από τη Ρωσία ναρκών και το γεγονός ότι στοχεύει πολιτικές υποδομές υπογραμμίζουν τη σοκαριστική ωμότητα της εισβολής του Πούτιν», ανέφερε σε δήλωσή του ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Το τελευταίο πακέτο βρετανικής υποστήριξης θα βοηθήσει την Ουκρανία να καθαρίσει με ασφάλεια γη και κτήρια, καθώς ανακτά το έδαφός της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ