ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Παρατηρητήριο παραλλαγών» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια προτείνει η Γερμανία

Το υποχρεωτικό τεστ «δεν είναι ακόμη απαραίτητο» στα αεροδρόμια, δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία το εφαρμόζουν ήδη AP Photo/Ng Han Guan, File

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα συνδέεται με το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και η Ευρώπη «οπλίζεται». «Παρατηρητήριο παραλλαγών» προτείνει στα αεροδρόμια η Γερμανία, ενώ η είσοδος υπό προϋποθέσεις εξετάζεται σε πολλές χώρες για Κινέζους πολίτες.

Με «παρατηρητήριο παραλλαγών» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εισηγείται το Βερολίνο να αντιμετωπιστεί η έξαρση νέων παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορωνοϊού που παρατηρείται στην Κίνα. Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ζητά ακόμη ενιαία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.

Το υποχρεωτικό τεστ «δεν είναι ακόμη απαραίτητο» στα αεροδρόμια, δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία το εφαρμόζουν ήδη.

«Οι τρέχουσες παραλλαγές είναι γνωστές», διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να προετοιμαστούν για την στενή παρακολούθηση τυχόν νέων παραλλαγών. «Δεν μπορούμε να πάρουμε αξιόπιστες πληροφορίες από την Κίνα και προκειμένου να αναγνωρίσουμε νέες επικίνδυνες παραλλαγές εγκαίρως, πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Λάουτερμπαχ.

«Είναι σημαντικό η Ευρώπη να απαντήσει με συντονισμένο τρόπο. Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, μια ευρωπαϊκή λύση είναι απαραίτητη. Γνωρίζω ότι στην Ιταλία και στην Ισπανία έχει ξεκινήσει ο υποχρεωτικός έλεγχος», τόνισε και πρόσθεσε ότι αργότερα απόψε θα έχει για το θέμα τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε διαφορετική «γραμμή» εκφράστηκε πάντως ήδη η βαυαρική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Κλάους Χόλετσεκ να προκρίνει την άμεση αντίδραση της Γερμανίας. «Ο πολύ υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 που αναφέρθηκε στην Κίνα, σε συνδυασμό με την άρση των μέτρων απομόνωσης στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, δημιουργεί κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού», δήλωσε ο υπουργός και με επιστολή του προς το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ζήτησε το θέμα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.

Σε επιφυλακή η Ιταλία για λήψη νέων μέτρων

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας μελετά νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού και αύξησης των κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Σε περίπτωση επιδείνωση της κατάστασης, η Ιταλία μπορεί να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ , το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή -αν κριθεί αναγκαίο- είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στο το σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι και σε περιφερειακό επίπεδο, οι αρμόδιες δομές θα πρέπει να ενισχύσουν, αν χρειαστεί, την παροχή υγειονομικής φροντίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση, στην Ιταλία η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική μόνον για τους εργαζόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα.

Ακολουθεί η Ισπανία σε μέτρα για τον κορωνοϊό

Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί για το επίπεδο των ελέγχων στην Κίνα και την καταγραφή των αποτελεσμάτων τους. Η Ισπανία γίνεται η δεύτερη, μετά την Ιταλία, χώρα του μπλοκ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησε στην ανακοίνωση ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από την Ισπανίδα υπουργός Υγείας.

«Σε εθνικό επίπεδο, θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια κατά τους οποίους θα απαιτείται από όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό που να δείχνει πλήρες σχήμα εμβολιασμού», δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Καρολίνα Νταρίας.

Αυτή είναι η αντίδραση της Δύσης

Από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, η Ισπανία είναι, μετά την Ιταλία, η χώρα που επλήγη πιο σκληρά τον Μάρτιο του 2020 από την πανδημία της COVID-19. Η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε πολύ αυστηρό λοκντάουν που σημάδεψε βαθιά τον πληθυσμό.

Πριν από την Ισπανία, μόνον η Ιταλία, μεταξύ των 27 της ΕΕ, έλαβε τις τελευταίες μέρες την απόφαση να αξιώνει αρνητικά τεστ για την COVID-19 από τους επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα. Εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν λάβει παρόμοιο μέτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης