ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Με αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εισέρχονται οι ταξιδιώτες από Κίνα

Ισπανία: Με αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εισέρχονται οι ταξιδιώτες από Κίνα
Τους φόβους για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών εξέφρασε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας AP Photo/Andy Wong

Μεγαλώνει η λίστα των χωρών που υιοθετούν μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από την Κίνα, με την Ισπανία να είναι μια από αυτές.

Ειδικότερα, την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας επίδειξης αρνητικού τεστ COVID-19, έχουν ήδη αποφασίσει η Ιταλία, η Ιαπωνία καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στη βήματα των ανωτέρω χωρών, βαδίζει και η Ισπανία η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή (30/12) δια στόματος της υπουργού Υγείας της χώρας, Καρολίνα Νταρίας, ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ισπανία θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

«Σε εθνικό επίπεδο, θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια κατά τους οποίους θα απαιτείται από όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό που να δείχνει πλήρες σχήμα εμβολιασμού», δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Καρολίνα Νταρίας.

«Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η πιθανότητα νέα παραλλαγμένα στελέχη που δεν ελέγχονται να εμφανιστούν στην Κίνα», υπογράμμισε η Νταρίας.

Η ίδια σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία εργάζεται «για την σύγκληση συνόδου υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ», προκειμένου να υπάρξει «μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση στην κρίση», επιβεβαιώνοντας ως εκ τούτου ότι η Μαδρίτη ανέμενε περισσότερα από την σύνοδο που έγινε την Πέμπτη (29/12) στις Βρυξέλλες.

Συμπλήρωσε δε, ότι «γνωρίζουμε την σημασία που έχει να δρούμε με συντονισμένο τρόπο, αλλά και την σημασία να δρούμε με ταχύτητα» αναφερόμενη «στην υγειονομική κατάσταση της χώρας», η οποία κατέβαλε βαρύ τίμημα στην πανδημία.

Σημειώνεται ότι, η Ισπανία μετά την Ιταλία, είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επλήγη πιο σκληρά τον Μάρτιο του 2020 από την πανδημία της COVID-19, με την ισπανική κυβέρνηση να επιβάλλει σκληρό λοκντάουν.

«Γι' αυτόν τον λόγο θα υπογραμμίσουμε την ανάγκη αναθεώρησης των συστάσεων προκειμένου να ζητάμε το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID ή το αντίστοιχο από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα» πρόσθεσε η Νταρίας, διευκρινίζοντας ότι η Ισπανία ήθελε αυτό να γίνει «σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το μέτρο αυτό θα συνιστά «την καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για όλους», σημείωσε.

Προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών από το ECDC

«Αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζει την υποβολή σε υποχρεωτικό τεστ Covid-19 όσων επιβατών διέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Κίνα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Ειδικότερα, το ECDC εκτιμά ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού και οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ» προσπαθώντας να εξηγήσει ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ.

Σημειώνεται δε, ότι «οι πιθανές λοιμώξεις» που μπορεί να εισαχθούν είναι «σχετικά περιορισμένες» σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά, ενώ πιθανολογεί ότι τα συστήματα υγείας «είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν» την ασθένεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ