ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: «Σωτήρια» η παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ - Αποσύρθηκαν οδοφράγματα και άνοιξαν διαβάσεις

Κόσοβο: «Σωτήρια» η παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ - Αποσύρθηκαν οδοφράγματα και άνοιξαν διαβάσεις
Η κρίση έφτασε στα όρια της ένοπλης σύρραξης όταν η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα AP/Bojan Slavkovic

Στο τέλος της φαίνεται πως φτάνει, η τεταμένη κατάσταση που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στο Βόρειο Κόσοβο και την Σερβία, η οποία παραλίγο να μετατραπεί σε ένοπλη σύρραξη αν δεν είχαν επέμβει άμεσα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κρίση αυτή προήλθε, όταν συνελήφθησαν Σέρβοι, πρώην αστυνομικοί που κατηγορούνταν για τρομοκρατική δράση, και τότε οι ομοεθνείς τους προχώρησαν σε αποκλεισμό δρόμων με οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η κρίση ανάμεσα τους, την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, έφτασε στα όρια της ένοπλης σύρραξης όταν η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα, θορυβώντας αρκετά τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και τις ΗΠΑ.

Δύο ημέρες αργότερα ύστερα από παρέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ, οι οποίες εγγυήθηκαν την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού, οι Σέρβοι του Κοσόβου σε συνεννόηση με το Βελιγράδι αποφάσισαν να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων και να αποσυρθούν τα οδοφράγματα.

Οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου έχουν αποσύρει τα οδοφράγματα από κεντρικές οδικές αρτηρίες και από σήμερα το μεσημέρι άρχισαν να λειτουργούν και οι συνοριακές διαβάσεις προς την κεντρική Σερβία «Γιάρινιε» και «Μπίρνιακ» που ήταν κλειστές από τις 10 Δεκεμβρίου.

Μόλις τερματίστηκε ο αποκλεισμός των δρόμων στρατιωτικά οχήματα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης -KFOR άρχισαν να περιπολούν τακτικά στο βορρά του Κοσόβου. Η κατάσταση είναι ήρεμη και η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ανέφερε ότι έλαβε εγγυήσεις από τον διεθνή παράγοντα ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις εναντίων όσων συμμετείχαν στους αποκλεισμούς των δρόμων όπως επίσης και ότι θα αποσυρθούν από το βόρειο Κόσοβο οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ