ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Σαρώνει» νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον – Τείνει να γίνει κυρίαρχη

ΗΠΑ: «Σαρώνει» νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον – Τείνει να γίνει κυρίαρχη
Κυρίαρχη φαίνεται πως θα γίνει σύντομα στις ΗΠΑ η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον XBB.1.5, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών Αρχών της χώρας (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Κυρίαρχη φαίνεται πως θα γίνει σύντομα στις ΗΠΑ η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον XBB.1.5, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών Αρχών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 30/12 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στη νέα υποπαραλλαγή αναλογεί το 40,5% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα 31η Δεκεμβρίου.

Στην XBB.1.5 αναλογούσε το 21,7% των μολύνσεων την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε την 24η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανασυνδυασμοί της υποπαραλλαγής BA.2, η XBB και η XBB.1.5 μαζί προκαλούν το 44,1% των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αυτή την εβδομάδα.

Η XBB ενοχοποιείται για αύξηση των κρουσμάτων σε ασιατικές χώρες, προκαλώντας ανησυχία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, με 1,08 εκατ. νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 100 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, κατά τα δεδομένα των CDC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ