ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς: Έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας - «Θα ξεπεράσουμε αυτό το χειμώνα»

Σολτς: Έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας - «Θα ξεπεράσουμε αυτό το χειμώνα»
To Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς Michael Kappeler / dpa via AP, pool

Να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια κάλεσε στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του τους Γερμανούς πολίτες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας όμως ότι οι δεξαμενές φυσικού αερίου είναι επίσης γεμάτες.

Ο Σόλτς σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle χρησιμοποίησε στο μηνυμά του τις λέξεις κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, αισιοδοξία ενώ μίλησε για ελαφρύνσεις και επιδόματα το 2023.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Deutsche Welle:

«Ο καγκελάριος Σολτς κάλεσε τους πολίτες να μείνουν ενωμένοι και να εμπιστευτούν τις δικές τους δυνάμεις. «Απόψε τα μεσάνυχτα τελειώνει μια δύσκολη χρονιά» είπε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένο το βράδυ της Παραμονής. «Ο Πούτιν διεξάγει έναν ιμπεριαλιστικό επιθετικό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά η ιστορία του 2022 δεν αναλώνεται μόνο στον πόλεμο, στα βάσανα και στην ανησυχία, αφορά και στη συνoχή, στη δύναμη, και ναι, επίσης και στην αισιοδοξία».

Αισιοδοξία στο τέλος μια δύσκολης χρονιάς

Επιστρέφοντας στην έναρξη του πολέμου ο Σολτς υπογράμμισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν κατάφερε να καταλάβει την Ουκρανία σε λίγες ημέρες όπως είχε προγραμματίσει, «αντίθετα υποτίμησε την αμυντική ετοιμότητα της Ουκρανίας, ενώ ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν διχάστηκαν, «το αντίθετο, είναι ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν». Αλλά και η Γερμανία δεν λύγισε «όταν το καλοκαίρι η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, επειδή δεν επιτρέψαμε να μας εκβιάσουν». Ο Γερμανός καγκελάριος έδειξε κατανόηση για τις ανησυχίες των πολιτών και αναφέρθηκε στα προβλήματα καθημερινότητας.

«Πολλοί ανησυχούν και αισθάνονται τις επιπτώσεις στα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια βενζίνης ή στον λογαριασμό ηλεκτρικού ή φυσικού αερίου». Ο Σολτς κάλεσε τους Γερμανούς στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς παρά τα προβλήματα και τις ανησυχίες να είναι αισιόδοξοι, αλληλέγγυοι και προσηλωμένοι στην κοινωνική συνοχή.

Τους ζήτησε να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια προσθέτοντας όμως ότι οι δεξαμενές φυσικού αερίου είναι επίσης γεμάτες, επειδή «εξοικονομήσαμε μαζί τους προηγούμενους μήνες ενέργεια, αυτό θα παραμείνει σημαντικό και τους επόμενους μήνες. Γι αυτό θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου σήμερα».

Παράλληλα έσπευσε να προσθέσει ότι από αύριο Κυριακή κιόλας, στις αρχές του 2023 θα τεθούν σε ισχύ μια σειρά ελαφρύνσεων για τους πολίτες, το διευρυμένο επίδομα στέγασης, το αυξημένο επίδομα τέκνων, φοροελαφρύνσεις ύψους 19 δις ευρώ και πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης. «Η συνοχή μας είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, ευχή μου είναι να παραμείνουμε έτσι και την επόμενη χρονιά».

«Μια ισχυρή χώρα»

Ο Όλαφ Σολτς, όπως έκανε και σε άλλες ευκαιρίες, αναφέρθηκε στον κινητό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου που έδεσε τελευταία στο Βιλχελμσχάφεν, στη Βόρεια Θάλασσα. Οι απαραίτητοι αγωγοί κατασκευάστηκαν σε λιγότερο από 200 ημέρες, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν κι άλλοι τερματικοί σταθμοί LNG.

«Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε τη χώρα μιας και την Ευρώπη ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο σε μόνιμη βάση και ταυτόχρονα θα ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα» είπε.

Παράλληλα σκιαγράφησε την εικόνας μιας χώρας καινοτομίας, στην οποία οι άνθρωποι αγωνίζονται για τους άλλους. Επαίνεσε τη συμπόνοια και την προθυμία για βοήθεια, «με την οποία τόσοι πολλοί από εσάς αντιμετωπίζετε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία».

Επίσης αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με νέους τεχνικούς και μηχανικούς που «ανακυκλώνουν μπαταρίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ολόκληρη τη χώρα ή αναπτύσσουν σύγχρονες αντλίες θερμότητας αέρα. «Όλοι αυτοί φροντίζουν με την εργασία τους, ώστε η χώρα μας να έχει ένα καλό μέλλον. Παντού υπάρχει δουλειά, κινητικότητα, αυτή είναι η Γερμανία στην αρχή αυτής της νέας χρονιάς, μια ισχυρή χώρα, που εργάζεται με δύναμη και ταχύτητα προς ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον. Μια χώρα που συνενώνει τις δυνάμεις της για να μην αφήσει κανέναν πίσω, είτε στην πόλη, είτε στην επαρχία, ηλικιωμένο ή νέο, ευκατάστατο ή λιγότερο ευκατάστατο, είτε γεννήθηκε εδώ ή ήρθε αργότερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ