ΚΟΣΜΟΣ

Πυροτεχνήματα, εκδηλώσεις και ελπίδα: Πώς υποδέχτηκε το 2023 ο πλανήτης

Πυροτεχνήματα, εκδηλώσεις και ελπίδα: Πώς υποδέχτηκε το 2023 ο πλανήτης
Πυροτεχνήματα στο Λονδίνο (Aaron Chown/PA via AP)

Πρωτοχρονιά όπως… άλλοτε μετά από την πανδημία του κορωνοϊού, με τον πλανήτη να υποδέχεται το νέο έτος χωρίς μέτρα για την Covid – 19 και να γιορτάζει με εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα και σόου φωτός.

Στην Αθήνα, τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό πάνω από την Ακρόπολη, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα, ενώ αρκετοί Αθηναίοι βγήκαν στους δρόμους για να ακούσουν τους Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή να καλωσορίζουν το 2023, συνοδεία 10μελούς ορχήστρας.

O ουρανός της Αθήνας φωτίστηκε με πυροτεχνήματα / (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε επίσης ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων, το οποίο είχε μια ιδιαίτερη αναφορά στη Βασίλισσα Ελισάβετ που πέθανε κατά τη διάρκεια της χρονιάς που έκλεισε.

Drones σχημάτισαν στον ουρανό μια κορώνα καθώς και ένα νόμισμα στο οποίο παρουσιαζόταν το πορτρέτο της Ελισάβετ, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε το πρόσωπο του νέου βασιλιά της Βρετανίας, του Καρόλου.

Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, που ήταν από τις πρώτες χώρες που γιόρτασαν την έλευση του 2023, ο ουρανός φωτίστηκε από δεκάδες πυροτεχνήματα πάνω από την όπερα και τη γνωστή Γέφυρα του Σίδνεϊ.

Φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων στο Σίδνεϊ / (Bianca De Marchi/AAP Image via AP)

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης για να παρακολουθήσουν το σόου με δεκάδες χιλιάδες πυροτεχνήματα. Οι αρχές της πόλης εκτιμούν ότι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν το θέαμα μέσω του διαδικτύου ή της τηλεόρασης.

Και η Νέα Υόρκη γιόρτασε με λαμπρότητα τη νέα χρονιά, με κόσμο να συγκεντρώνεται στην πλατεία Τάιμς μετά από δύο χρόνια.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Τάιμς / (Photo by Ben Hider/Invision/AP)

Μόλις τελείωσε η αντίστροφη μέτρηση, ο κόσμος άρχισε να χειροκροτεί και να ζητωκραυγάζει.

Το εμβληματικό τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα New York, New York πλημμύρισε την πλατεία και ο κόσμος παρακολούθησε τη μπάλα που έπεσε.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο έως και δύο εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν στην παραλία της Κοπακαμπάνα για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους, ενώ αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Μια νεαρή γυναίκα κλαίει κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το νέο έτος στην Κόπακαμπάνα / (AP Photo/Bruna Prado)

«Ελπίζουμε σε μια νέα κυβέρνηση που θα ασχολείται περισσότερο με την υγεία των ανθρώπων», δήλωσε η Άνα Καρολίνα Ροντρίγκες, ντυμένη στα λευκά όπως συνηθίζεται στο Ρίο ντε Ζανέιρο για την υποδοχή του νέου έτους.

Στην Κροατία η νέα χρονιά έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα, καθώς η χώρα πλέον εντάχθηκε στην ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν, με τους κατοίκους να ανησυχούν για την αύξηση των τιμών από τη μία, αλλά και να ελπίζουν στην περαιτέρω αύξηση του τουρισμού.

Μπροστά από την Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη εκατομμύρια άνθρωποι έφαγαν σταφύλια τα τελευταία 12 δευτερόλεπτα του 2022: ένα έθιμο που τηρεί η πλειονότητα των Ισπανών.

Στη Μέση Ανατολή, το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, φωτίστηκε από τα πυροτεχνήματα.

Εξάλλου στην Κίνα, παρά την έκρηξη των κρουσμάτων της covid, πλήθος ανθρώπων πήγε σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα στο Πεκίνο, ενώ ομάδες νεαρών, με μάσκες, γιόρτασαν την έλευση του νέου έτους μπροστά στη θάλασσα στη Σανγκάη.

Στην Γουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκαν πριν τρία χρόνια τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την απελευθέρωση μπαλονιών τα μεσάνυκτα στην κεντρική πλατεία.

Στιγμιότυπα από άλλες πόλεις του κόσμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ