ΚΟΣΜΟΣ

Μπίντι Χούα: Ο θηλυκός γορίλας που έσωσε τρίχρονο παιδί και έγινε ήρωας (vid)

Μπίντι Χούα: Ο θηλυκός γορίλας που έσωσε τρίχρονο παιδί και έγινε ήρωας (vid)
YOUTUBE / Sami Shah

Πολύ πριν (ξανα)ανοίξει ο διάλογος σχετικά με το αν θα πρέπει τα άγρια ζώα να αιχμαλωτίζονται για να διασκεδάζουν οι άνθρωποι επισκεπτόμενοι ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο και καταθέτοντας το απαραίτητο αντίτιμο και πολύ πριν ο διάσημος πλέον Χαράμπε πέσει θύμα αυτού του είδους διασκέδασης, ένας θυληκός γορίλας είχε γίνει πρωταγωνιστής σε ανάλογο περιστατικό. Κι ευτυχώς για τον ίδιο, αλλά και τους γορίλες, είχε περισώσει την αξιοπρέπεια των ζώων.

Αύγουστος του 1986, ζωολογικός κήπος Μπρούκφιλντ, Ιλινόι

Για τη Μπίντι Χούα (Binti Jua), οκτώ ετών τότε, την κόρη της Koola και τους υπόλοιπους γορίλες που ζούσαν στον περιφραγμένο χώρο, ήταν ακόμα ένα ήσυχο απόγευμα που πόζαραν για τις μαμάδες, τους μπαμπάδες και τα παιδιά περιμένοντας υπομονετικά το κλείσιμο του κήπου και την επιστροφή στη ρουτίνα αλλά και την ησυχία.

Η ηρεμία αυτή διεκόπη απότομα και τη θέση της πήραν ανθρώπινες κραυγές απόγνωσης. Ένα αγοράκι τριών ετών, το οποίο έχασε από τα μάτια της η μητέρα του, σκαρφάλωσε τον τοίχο, έχασε την ισορροπία του και έπεσε μέσα στο κλουβί από ύψος έξι μέτρων. Το παιδί έμεινε αναίσθητο και πλέον ήταν έρμαιο στις ορέξεις των γορίλων.

Η Μπίντι Χούα προσέγγισε άμεσα τον τρίχρονο μην αφήνοντας περιθώρια στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, το σήκωσε στην αγκαλιά της και τα ουρλιαχτά έγιναν ακόμα πιο έντονα. Σε αντίθεση με τον Χαράμπε, η «κόρη της λιακάδας» (αυτό σημαίνει το όνομά της στα σουαχίλι) δεν τρομοκρατήθηκε και συνέχισε να κάνει αυτό που είχε προαποφασίσει.

Κατευθύνθηκε προς το μέρος από το οποίο έμπαιναν στο κλουβί της οι υπεύθυνοι του κήπου και τους περίμενε για να τους δώσει το παιδί. Καθόλη τη διάρκεια της... γοριλοεπιχείρησης, η μικρή Koola ήταν «καρφωμένη» στην πλάτη της μητέρας της, σαν να στήριζε την απόφασή της.

Το παιδί συνήλθε αργότερα στο νοσοκομείο και εκτός από κάποια τραύματα στο πρόσωπο και ένα κάταγμα στο χέρι, έχαιρε άκρας υγείας. Όσο για τη Μπίντι Χου, απέκτησε παγκόσμια φήμη και εξαργύρωσε την καλή της πράξη με πολλές λιχουδιές, αμέτρητες φωτογραφίες από τους «ενοχλητικούς» επισκέπτες του κήπου και πολλή αγάπη από τους υπεύθυνους του πάρκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ