FAZ: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε λιμάνι σταθερότητας
Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας προσελκύουν επενδυτές, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.
Μπορεί οι καταναλωτές στην Ελλάδα να πέρασαν μια «δύσκολη εορταστική περίοδο» με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 8,5 τοις εκατό, όμως η χώρα διανύει μια περίοδο «ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, πιθανώς από 5 έως 6 τοις εκατό πέρυσι», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σημερινό της άρθρο που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.
Ως εκ τούτου η Ελλάδα έλαβε ένα «πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο» από τη Μεγάλη Βρετανία: Το περιοδικό «The Economist» ψήφισε την Ελλάδα ως την οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Τα κριτήρια ήταν η οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το εθνικό χρέος και οι τιμές των μετοχών. «Η χώρα συνέχισε την αποπληρωμή των χρεών της, και όχι μόνο γνώρισε μια ακμάζουσα τουριστική περίοδο, αλλά και μια έκρηξη στις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις για μεγάλο μέρος του έτους», αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές για το 2023 είναι εντυπωσιακές καταλήγει η FAZ: Αν και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθεί να είναι αισθητά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όπως και η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 1,8 τοις εκατό. «Η επιστροφή σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος θεωρείται πιθανή. Επομένως, η κυβέρνηση και οι επενδυτές ελπίζουν επίσης ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα κρατικά ομόλογα, κάτι που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σε νέους επενδυτές». Σύμφωνα με την FAZ η αναβάθμιση είναι θέμα χρόνου.
Όμως και το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να αποβάλλει την φήμη του «παρία», με τον δείκτη Athex Composite να πετυχαίνει άνοδο –σε αντίθεση με πολλές άλλες αγορές–κατά 4 τοις εκατό. Έτσι οι 120 σημαντικότερες εταιρίες εκτός τραπεζικού τομέα κατέγραψαν ετήσια αύξηση στα καθαρά κέρδη άνω των δύο τρίτων. «Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών για το 2022 θα ξεπεράσει το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2007. Το έτος πριν από την κρίση χρέους. «Για πολλούς επενδυτές, αυτή είναι πλέον απλώς μια ωχρή ανάμνηση», καταλήγει η εφημερίδα.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σκέρτσος: Το 2023 θα είναι χρονιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού
Τι φέρνει το 2023 για ανάπτυξη, πληθωρισμό και χρέος σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μίζες για ιατρικό εξοπλισμό εν μέσω Covid στη Ρουμανία
23:59
Σοβαρές καταγγελίες για κανιβαλισμό Ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό μέτωπο - Διαψεύδει η Μόσχα
23:48
Κόντρα Κιέβου - Τελ Αβίβ για πλοίο με σιτηρά από κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη
23:44
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΑΡΑΓΤΣΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ: Σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές διεργασίες ΗΠΑ – Ιράν με φόντο τα Στενά του Ορμούζ: Προτάσεις και αντιπροτάσεις για το άνοιγμα και τον τερματισμό του πολέμου
23:32