ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σε διαρκές ρίσκο οι ζωές ενός ζευγαριού που περιμένει δίδυμα στο εμπόλεμο Κίεβο

Ουκρανία: Σε διαρκές ρίσκο οι ζωές ενός ζευγαριού που περιμένει δίδυμα στο εμπόλεμο Κίεβο
Το ζευγάρι δε θέλει τα παιδιά του να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον όπου η ζωή τους θα εξαρτάται από την ρωσική κατοχή AP / Mykola Lazarenko, Presidential Press Service

Η Κατέρυνα και ο σύζυγός της Όλεγκ, περιμένουν τη γέννηση δύο μικρών αγοριών, ενώ βιώνουν ότι κάθε πολίτης στο Κίεβο - μπλακ άουτ, ώρες ολόκληρες χωρίς σύνδεση στο Internet και συνεχή αγωνία για την επόμενη βομβιστική επίθεση

Ωστόσο, με την έλευση του 2023, περιμένουν επίσης την γέννηση δύο δίδυμων αγοριών. Η 34χρονη Κατέρυνα, είναι οκτώ μηνών έγκυος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το ζευγάρι στο CNNi , η Κατέρυνα και ο σύζυγός της Όλεγκ ζήτησαν να μην δοθεί στη δημοσιότητα το επίθετό τους, καθώς με τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν φοβούνται για την ασφάλειά τους.

Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν διαρκώς

Η νεαρή γυναίκα δεν καταφέρνει να ξεκουραστεί ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η μεγάλη ημέρα. Οι σειρήνες της αεροπορίας ηχούν σχεδόν καθημερινά, ενώ οι εκρήξεις μοιάζουν τόσο οικείες. Οι ζωές τους έχουν διαμορφωθεί με βάση τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα μοιράζεται μεταξύ των περιοχών προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

«Την Πρωτοχρονιά, προσπάθησα να κοιμηθώ» ανέφερε η Κατέρυνα από το σπίτι της, το οποίο βρίσκεται στα προάστια του Κιέβου, προσθέτοντας πως «Ξύπνησα όμως από το θόρυβο των εκρήξεων, οι οποίες συνεχίστηκαν για όλο το βράδυ. Οι σειρήνες ηχούσαν συνεχώς το βράδυ, μέχρι τις 4:30 π.μ».

Είναι δύσκολο για τους κατοίκους να διακρίνουν τους ήχους μεταξύ των επιχειρήσεων της πολεμικής αεροπορίας και των ρωσικών βομβιστικών επιθέσεων και των drones.

Η ζωή εν μέσω επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές

«Δεν με ενοχλούν τα μπλακ άουτ» ανέφερε η Κατέρυνα, «όμως ανησυχούμε για το νέο κύμα ρωσικών βομβιστικών επιθέσεων. Θα είμαστε εμείς οι επόμενοι; Είναι ένα συνεχές ρίσκο».

Δεκάδες υγειονομικές υποδομές στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και μαιευτικά και παιδιατρικά νοσοκομεία έχουν πληγεί από την έναρξη της σύγκρουσης.

Η Κατέρυνα αναφέρει ότι, όταν οι σειρήνες δεν ακούγονται, υπάρχει ένας άλλος θόρυβος που μοιάζει καινούριος στη γειτονιά: ο ήχος των γεννητριών καθώς τα σπίτια και οι επιχειρήσεις προσπαθούν ανταποκριθούν στην καθημερινή 12ωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ο ήχος των «jingle bells» αυτών των Χριστουγέννων» δήλωσε.

Παρά το ρίσκο και την ανησυχία της έλευσης των διδύμων, η Κατέρυνα εξακολουθεί να ταξιδεύει στο κεντρικό Κίεβο δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να δουλέψει σε έναν από τους συνεργατικούς χώρους που λειτουργούν στην Ουκρανική πρωτεύουσα.

Αυτοί οι χώροι έχουν εξοπλιστεί με έπιπλα, θέρμανση, φως και αξιόπιστη πρόσβαση στο Internet, το οποίο παρέχεται μέσω των σταθμών «Starlink», μιας εταιρείας που ανήκει στον Ίλον Μάσκ.

Προμήθειες για την επιβίωση στο εμπόλεμο Κίεβο

Η Κατέρυνα και ο Όλεγκ είναι πιο τυχεροί από τους περισσότερους Ουκρανούς, καθώς έχουν μια μικρή γεννήτρια στο σπίτι, την οποία όμως χρησιμοποιούν με φειδώ. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ξεμείνουν από πετρέλαιο και να μην μπορούν να την ενεργοποιήσουν - καταναλώνει ένα λίτρο πετρελαίου και χρειάζεται να φορτώσει κάθε τέσσερις ώρες. Σε αυτή τη βάση, πρέπει να επιλέξουν ποιες συσκευές πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάθε φορά: το φως ή το πλυντήριο, αναφέρει το ζευγάρι.

Εκτιμούν ότι πρόκειται να τη χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο αφότου γεννηθούν τα δίδυμα.

Η ζωή στο εμπόλεμο Κίεβο έχει να κάνει με το κατά πόσο προετοιμασμένος είναι κανείς. Η Κατέρυνα και ο Όλεγκ, έχουν μια ντουλάπα γεμάτη μπαταρίες, power bank και φακούς. Εάν οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές εξακολουθήσουν να συμβαίνουν, όπως αναμένεται, οι προγραμματισμένες ενεργειακές παροχές μπορούν να αποβούν λιγότερο αξιόπιστες με περισσότερες διακοπές.

Από την άλλη πλευρά, οι προμήθειες στο φαγητό φαίνεται να είναι επαρκείς «όμως κάποιες φορές, χρειάζεται να ψωνίσουμε με φακό» είπε η Κατέρυνα. Το ζευγάρι διαθέτει προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης που μπορούν να διαρκέσουν για περίπου δύο μήνες, σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτερεύσει.

Όπως πολλοί Ουκρανοί, το ζευγάρι με τη σειρά του βοήθησε μια οικογένεια η οποία είχε φύγει από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Η μητέρα είχε γεννήσει εν μέσω βομβαρδισμών της γενέτειράς τους, Κρεμίνα στην περιοχή του ανατολικού Λουγκάνσκ. Όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε σε προάστιο του Κιέβου, η Κατέρυνα και ο Όλεγκ τους παρείχαν ζεστά ρούχα και φαγητό.

Οι φόβοι και οι προσδοκίες για μια νέα ζωή

Η Κατέρυνα, δήλωσε ότι δεν φοβάται να γίνει μαμά εν μέσω πολέμου. Εκείνη και ο Όλεγκ, δε θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον όπου η ζωή τους θα εξαρτάται από την ρωσική κατοχή.

«Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν σε μια ελεύθερη Ουκρανία, θέλω να είναι ασφαλή. Έχουν το δικαίωμα στην ασφάλεια και την προστασία, όπως κάθε άλλο παιδί στον κόσμο. Δεν θέλω να ζουν στο φόβο του θανάτου από ρωσική βόμβα, θα έπρεπε να είναι χαρούμενα και ανέμελα», συμπλήρωσε.

Η μοναδική της αγωνία - πέραν του να γεννήσει υγιή παιδιά - είναι μήπως βρεθεί σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια μιας νέας βομβιστικής επίθεσης. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται να προσευχηθεί πολύ, ανέφερε.

CNN: Mariya Knight & Tim Lister: ‘It’s like a constant gamble:’ Ukrainian couple await birth of twins in wartime Kyiv

ΔΗΜΟΦΙΛΗ