ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πέθανε ο Νικόλας Ρεντόντο, αγωνιστής κατά της δικτατορίας του Φράνκο

Ισπανία: Πέθανε ο Νικόλας Ρεντόντο, αγωνιστής κατά της δικτατορίας του Φράνκο
Στη μέση ο Νικολάς Ρεντόντο wikipedia

Σε ηλικία 95 ετών, πέθανε την Τρίτη (3/01) στη Μαδρίτη, ο Νικολάς Ρεντόντο, ιστορική φυσιογνωμία του ισπανικού συνδικαλισμού και του αγώνα κατά της δικτατορίας του Φράνκο.

«Ο Ρεντόντο ήταν μια μορφή του συνδικαλισμού στην Ισπανία, στη διάρκεια της φρανκικής δικτατορίας, της μετάβασης και της δημοκρατίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η UGT (Γενική Ένωση Εργαζομένων ).

Από την πλευρά του ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απέτισε φόρο τιμής στο Twitter «σε μια σημαντική μορφή της ιστορίας της δημοκρατίας μας» και «'ένα παράδειγμα του αγώνα για την προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κράτους πρόνοιάς μας».

Γεννημένος το 1927 στο Μπαρακάλντο, στη Χώρα των Βάσκων (βόρεια Ισπανία), σε μια οικογένεια εργατών, ο Ρεντόντο διετέλεσε γενικός γραμματέας της UGT από το 1976 έως το 1994, αλλά ήταν ήδη ηγέτης του συνδικάτου στην παρανομία από το 1971, υπό τη δικτατορία του Φράνκο (1939-1975).

Μέλος της UGT και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) από το 1945, «είχε συλληφθεί και διωχθεί από τη δικτατορία του Φράνκο πολλές φορές λόγω των πολιτικών και συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων του», ανέφερε το UGT, που πρόσκειται στους σοσιαλιστές.

Το 1974, αρνήθηκε να αναλάβει την ηγεσία του PSOE στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, που ήταν τότε παράνομο στην Ισπανία, στη Σιρέν της Γαλλίας, αφήνοντας τη θέση για τον Φελίπε Γκονθάλεθ, που έγινε πρωθυπουργός το 1982.

Όμως, μετά την άνοδο στην εξουσία του PSOE, άρχισε σταδιακά να παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση του Φελίπε Γκονθάλεθ, εκτιμώντας πως δεν αποκρινόταν στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η ρήξη επήλθε το 1987, όταν και παραιτήθηκε από την έδρα του ως σοσιαλιστής βουλευτής αφού ψήφισε κατά του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου 1988, διοργάνωνε, μαζί με το άλλο μεγάλο ισπανικό συνδικάτο, τις Εργατικές Επιτροπές (CC.OO, προσκείμενες στο Κομμουνιστικό Κόμμα), γενική απεργία κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που παρέλυσε τη χώρα.

Ο Ρεντόντο παραιτήθηκε από την ηγεσία της UGT και αποσύρθηκε από την πολιτική και τον συνδικαλισμό το 1994.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ