ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη Τουρκίας για την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού στην Πλατεία των Τεμένων

Καταδίκη Τουρκίας για την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού στην Πλατεία των Τεμένων
Ο Τσαβούσογλου είχε σήμερα, Τετάρτη (4/1) τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, όσο και με τον ομόλογό του του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι (AP Photo/Andrew Medichini)

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασε την «προκλητική», όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψη που πραγματοποίησε ο νέος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στην Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Τσαβούσογλου είχε σήμερα, Τετάρτη (4/1) τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, όσο και με τον ομόλογό του του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

«Ο κ. Τσαβούσογλου υπενθύμισε στον κ. Κοέν τις προσδοκίες και τις ευαισθησίες της χώρας μας για το Παλαιστινιακό ζήτημα και τόνισε ότι θεωρούμε προκλητική ενέργεια την χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ στην Πλατεία των Τεμενών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλ Θάνι, συζήτησαν το περιστατικό της Τρίτης στο τέμενος Αλ Άκσα και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και το Αφγανιστάν.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι υπουργοί επανέλαβαν την καταδίκη τους σχετικά με την προκλητική ενέργεια του Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ, υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, στο Τζαμί Αλ Άκσα χθες», ανέφερε το υπουργείο.

Χθες, Τρίτη (4/1), ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ επισκέφθηκε το τζαμί Αλ Άκσα, παρά τις προειδοποιήσεις ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναταραχή.

Οργή στους Παλαιστίνιους

Την Τρίτη, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα με ανακοίνωσή του την επίσκεψη του Μπεν-Γκβιρ, και τη χαρακτήρισε «πρόκληση άνευ προηγουμένου».

«Ο παλαιστινιακός λαός μας θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τους ιερούς του τόπους και το τέμενος αλ Άκσα», δεσμεύθηκε ο Χάζεμ Κάσεμ εκπρόσωπος της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Μπεν Γκβιρ «έγκλημα».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, είχε προειδοποιήσει πως εάν ο κ. Μπεν-Γκβιρ έκανε τέτοια επίσκεψη, θα πυροδοτούσε κλιμάκωση της βίας.

Ο τρίτος πιο ιερός τόπος για το Ισλάμ και ο πιο ιερός τόπος για τους εβραίους, που τον αποκαλούν Όρος του Ναού, η Πλατεία των Τζαμιών βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, τον οποίο κατέλαβε και έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Βάσει του ιστορικού στάτους-κβο οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να επισκέπτονται την πλατεία συγκεκριμένες ώρες, αλλά δεν μπορούν να προσευχηθούν εκεί. Όμως τα τελευταία χρόνια αυξανόμενος αριθμός εβραίων, συχνά εθνικιστών, προσεύχονται εκεί μυστικά, μια κίνηση την οποία οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν «πρόκληση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ