ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Kίνα: Ανοίγει τα σύνορά της με το Χονγκ Κονγκ έπειτα από τρία χρόνια

Κορωνοϊός - Kίνα: Ανοίγει τα σύνορά της με το Χονγκ Κονγκ έπειτα από τρία χρόνια
Η μέρα του ανοίγματος των συνόρων πέφτει την ίδια ημέρα που η Κίνα θα άρει τις απαιτήσεις καραντίνας για διεθνείς αφίξεις και θα καταργήσει έναν αριθμό περιορισμών Covid στις αεροπορικές εταιρείες ASSOCIATED PRESS

Η κινέζικη κυβέρνηση, έπειτα από ανακοίνωσή της, έκανε γνωστό πως την Κυριακή (08/01), ανοίγει και πάλι τα σύνορά της με το Χονγκ ΚονγκΗ απόφαση αυτή είχε παρθεί τρία χρόνια πριν, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της Covid.

Από τις 8 Ιανουαρίου και έπειτα, έως και 60.000 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα προς την ηπειρωτική χώρα, δήλωσε ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι την Πέμπτη 5/1 στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά από ανακοίνωση από το Πεκίνο.

Όλοι οι ταξιδιώτες ωστόσο, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR έναντι της Covid-19 εντός 48 ωρών από τη διέλευση, ενώ θα τεθεί σε ισχύ όριο για συγκεκριμένο αριθμό επιβατών σε ό,τι αφορά ταξίδια και στις δύο κατευθύνσεις.

Η μέρα του ανοίγματος των συνόρων επίσης, πέφτει την ίδια ημέρα που η Κίνα θα άρει τις απαιτήσεις καραντίνας για διεθνείς αφίξεις, και θα καταργήσει έναν αριθμό περιορισμών Covid στις αεροπορικές εταιρείες, που ισχύουν από την αρχή της πανδημίας.

Οι αλλαγές έρχονται εν μέσω της «διάλυσης» των ασφυκτικών ελέγχων Covid, μετά από διαμαρτυρίες στο Πεκίνο.

Η επαναλειτουργία της ηπειρωτικής χώρας έρχεται μετά από τρία χρόνια αυτοεπιβεβλημένης παγκόσμιας απομόνωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσπάθειες για την επανέναρξη της τακτικής διέλευσης με το Χονγκ Κονγκ καθυστέρησαν επανειλημμένα.

Τα περισσότερα από τα προηγούμενα πολυσύχναστα συνοριακά περάσματα μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας είχαν κλείσει από τις αρχές του 2020, επιβαρύνοντας βαριά τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές.

Τα ποσοστά προβλέπουν 50.000 άτομα να ταξιδέψουν μέσω τριών χερσαίων σημείων ελέγχου, ενώ τα υπόλοιπα 10.000, είναι εκείνα που θα ταξιδέψουν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ, δύο προβλητών πορθμείων και της γέφυρας Χονγκ Κονγκ-Ζουχάι-Μακάο.

Το ανώτατο όριο δεν ισχύει για τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που ταξιδεύουν πίσω στο Χονγκ Κονγκ από την ηπειρωτική χώρα, ούτε για τους Κινέζους της ηπειρωτικής χώρας που ταξιδεύουν πίσω στην ηπειρωτική χώρα από το Χονγκ Κονγκ, είπε ο Λι.

Εκτός από τις δοκιμές, θα απαιτηθούν και προκρατήσεις για ορισμένα ταξίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ