ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ο Πούτιν αναζητεί «οξυγόνο» με την 36ωρη εκεχειρία στην Ουκρανία

Μπάιντεν: Ο Πούτιν αναζητεί «οξυγόνο» με την 36ωρη εκεχειρία στην Ουκρανία
Ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος «ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες» (AP Photo/Patrick Semansky)

Την 36ωρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Όπως υποστήριξε ο Μπάιντεν, ο Πούτιν «αναζητεί λίγο οξυγόνο» με την 36ωρη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε στην Ουκρανία επ’ αφορμή των Χριστουγέννων (σ.σ. στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο).

Σχολιάζοντας την πρώτη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε ο Πούτιν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Μπάιντεν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι απρόθυμος να απαντήσω (σε) οτιδήποτε λέει ο Πούτιν. Το βρήκα ενδιαφέρον».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος «ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε κατάπαυση του πυρός από το μεσημέρι της Παρασκευής, ανταποκρινόμενος στην έκκληση για χριστουγεννιάτικη εκεχειρία που απηύθυνε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να κηρύξει από τις 12:00 στις 6 Ιανουαρίου 2023 έως τις 24:00 στις 7 Ιανουαρίου 2023, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο πλευρών στην Ουκρανία. Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που δηλώνουν Ορθόδοξοι ζουν στις εμπόλεμες περιοχές, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την Ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Λίγο αργότερα το Κίεβο απέρριψε την πρόταση Πούτιν, κάνοντας λόγο για «υποκρισία» και υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία έως ότου αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Ο γγ του ΟΗΕ καλωσορίζει οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.

Ο Γκουτέρες στο μεταξύ διέλυσε την αποστολή εύρεσης αποδείξεων για την επίθεση στην ουκρανική πόλη Ολενίφκα, τον περασμένο Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν Ουκρανοί κρατούμενοι από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Ο λόγος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ήταν ότι η αποστολή δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί στην τοποθεσία αυτήν.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ζητούσαν να διερευνηθεί η επίθεση αυτή. Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη συγκρότηση της αποστολής τον Αύγουστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ