ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι δολοφονίες από αστυνομικούς έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2022

ΗΠΑ: Οι δολοφονίες από αστυνομικούς έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2022
Η αστυνομία σε όλη τη χώρα σκότωσε κατά μέσο όρο περισσότερα από τρία άτομα την ημέρα, ή σχεδόν 100 άτομα κάθε μήνα πέρυσι (AP Photo/Matt Rourke)

Οι αμερικανικές αστυνομικές Αρχές σκότωσαν τουλάχιστον 1.176 ανθρώπους το 2022, καθιστώντας το τό έτος στο οποίο έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι από αστυνομική βία από τότε που οι ειδικοί άρχισαν να καταγράφουν τέτοια περιστατικά, αποκαλύπτει μια νέα ανάλυση δεδομένων.

Η αστυνομία σε όλη τη χώρα σκότωσε κατά μέσο όρο περισσότερα από τρία άτομα την ημέρα, ή σχεδόν 100 άτομα κάθε μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα για τη χαρτογράφηση της αστυνομικής βίας (Mapping Police Violence). Η ΜΚΟ διατηρεί μια βάση δεδομένων με αναφορές για θανάτους στα χέρια των Αρχών, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που πυροβολήθηκαν θανάσιμα, ξυλοκοπήθηκαν, ακινητοποιήθηκαν και στους οποίους χρησιμοποιήθηκε τέιζερ.

Το προκαταρκτικό σύνολο του 2022, το οποίο πιθανώς να μην απεικονίζει τον πλήρη αριθμό, καθώς καταγράφονται περισσότερα περιστατικά, δείχνει ότι υπήρξαν 31 επιπλέον θάνατοι από ό,τι το προηγούμενο έτος. Το 2021, η αστυνομία σκότωσε 1.145 άτομα, 1.152 το 2020, 1.097 το 2019, 1.140 το 2018. και 1.089 το 2017. Τα πρώτα δεδομένα χρονολογούνται από το 2013, όταν ξεκίνησε η καταγραφή τους. Μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η Washington Post, η οποία παρακολουθεί θανατηφόρους πυροβολισμούς από την αστυνομία, δείχνει επίσης το 2022 ως έτος με ρεκόρ δολοφονιών.

Ενώ οι αριθμοί έχουν αυξηθεί, οι συνθήκες που προηγήθηκαν των δολοφονιών παρέμειναν σταθερές.

Το 2022, 132 δολοφονίες (11%) ήταν περιπτώσεις στις οποίες δεν αναφέρθηκε αδίκημα. 104 περιπτώσεις (9%) αφορούσαν ελέγχους περί ψυχικής υγείας, 98 (8%) αφορούσαν τροχαίες παραβάσεις και 207 (18%) αφορούσαν άλλους ισχυρισμούς για μη βίαια αδικήματα. Υπήρξαν επίσης 93 περιπτώσεις (8%) που αφορούσαν ισχυρισμούς για οικιακή αναστάτωση και 128 (11%) όπου το άτομο φερόταν να κρατάει όπλο. Μόνο 370 (31%) αφορούσαν μια δυνητικά πιο σοβαρή κατάσταση, με υποτιθέμενο βίαιο έγκλημα.

«Πρόκειται για συνήθεις αστυνομικές αναμετρήσεις που κλιμακώνονται σε δολοφονία», είπε ο Samuel Sinyangwe, επιστήμονας δεδομένων και αναλυτής πολιτικής που ίδρυσε το Mapping Police Violence και παρείχε δεδομένα του 2022 στον Guardian.

Επιπλέον, στο 32% των περιπτώσεων πέρυσι, το άτομο τράπηκε σε φυγή προτού σκοτωθεί, γενικά τρέχοντας ή οδηγώντας, περιπτώσεις στις οποίες οι ειδικοί λένε ότι η θανατηφόρα βία είναι αδικαιολόγητη και επίσης θέτει σε κίνδυνο το κοινό.

Οι φυλετικές ανισότητες έχουν επίσης επιμείνει: οι μαύροι αποτελούσαν το 24% των θυμάτων πέρυσι, ενώ αποτελούσαν μόνο το 13% του πληθυσμού. Από το 2013 έως το 2022, οι μαύροι κάτοικοι ήταν τρεις φορές πιθανότερο να σκοτωθούν από την αστυνομία των ΗΠΑ από ότι οι λευκοί. Η ανισότητα είναι ιδιαίτερα έντονη σε ορισμένες πολιτείες.

Ο Sinyangwe διαπίστωσε επίσης ότι υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση στις δολοφονίες από τοπικά αστυνομικά τμήματα σερίφηδων, τα οποία είναι γενικά υπηρεσίες κομητείας που διευθύνονται από έναν εκλεγμένο ηγέτη. Το 2022, οι σερίφηδες συμμετείχαν σε 416 δολοφονίες, υψηλότερο από του 2013, που αριθμούσε 277 περιπτώσεις.

Δεν είναι σαφές τι έχει οδηγήσει σε αυτή την αύξηση, αν και ο Sinyangwe είπε ότι υπάρχουν αυξανόμενες συνεργασίες μεταξύ σερίφηδων και άλλων υπηρεσιών, με αξιωματούχους να εκτελούν εντάλματα έρευνας ή να κάνουν καταδιώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Τα γραφεία των σερίφηδων είναι επίσης ιδιαίτερα πολιτικοποιημένα κατά τη διάρκεια των εκλογών, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στο πρόβλημα, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ