ΚΟΣΜΟΣ

FAZ: Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στην Τουρκία - «Ορθόδοξοι σε τροχιά σύγκρουσης»

FAZ: Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στην Τουρκία - «Ορθόδοξοι σε τροχιά σύγκρουσης»
Η FAZ εξηγεί πως για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από έναν αιώνα, υπάρχει στη χώρα μια μεγάλη χριστιανική κοινότητα AP Photo/Lefteris Pitarakis, file

Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, φτάνει μέχρι την Τουρκία και τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους που αναζητούν εκεί καταφύγιο, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Ορθόδοξοι αδελφοί σε τροχιά σύγκρουσης».

«Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι κατέφυγαν στην Τουρκία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο αριθμός τους ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την επιστράτευση στη Ρωσία», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η FAZ εξηγεί πως για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από έναν αιώνα, υπάρχει στη χώρα μια μεγάλη χριστιανική κοινότητα και σχολιάζει ότι οι εκεί ορθόδοξοι χριστιανοί, υπάγονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο.

«Οι περισσότεροι Ρώσοι που καταφεύγουν στην Τουρκία απορρίπτουν τον πόλεμο», λέει ο πρώην ρωσορθόδοξος ιερέας Βλάντισλαβ Αντσίμπορ, ο οποίος διέκοψε κάθε σχέση με την ρωσική εκκλησία μιας και, όπως τονίζει, δεν υπηρετεί πλέον την πίστη, αλλά μια ιδεολογία και την πολιτική του προέδρου Πούτιν, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Στις 5 Ιανουαρίου του 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας προκαλώντας την οργή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.

Η εκδίκηση του προκαθημένου της ρωσικής εκκλησίας ξεκίνησε από την Αφρική. Λίγο μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε την ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση εκκλησιαστικού δικαίου, λέει ένας συνομιλητής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Κύριλλος ωστόσο επιλέγει την περαιτέρω κλιμάκωση και απειλεί με ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας και στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ