ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στην Ισπανία: Υποχρέωσαν υποψήφιες αεροσυνοδούς να μείνουν με τα εσώρουχα

Σάλος στην Ισπανία: Υποχρέωσαν υποψήφιες αεροσυνοδούς να μείνουν με τα εσώρουχα
«Δεν μας αρέσει το χαμόγελό σου» ή «έχεις σώμα σαν τρενάκι του λούνα παρκ» είναι μερικά από τα σχόλια που άκουσαν οι υποψήφιες για τη θέση της αεροσυνοδού Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

Μια ομάδα γυναικών που ήθελαν να εργαστούν ως αεροσυνοδοί υποχρεώθηκαν να μείνουν με τα εσώρουχά τους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προκειμένου οι αρμόδιοι να ελέγξουν τα σώματα και τις ατέλειές τους.

Το απίστευτο περιστατικό σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα elDiario.es, συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο σε ξενοδοχείο στην Ισπανία, όπου η εταιρεία Meccti, που αυτοπροσδιορίζεται ως «το μεγαλύτερο στον κόσμο πρακτορείο στρατολόγησης προσωπικού καμπίνας», διενεργούσε τις συνεντεύξεις των υποψηφίων για λογαριασμό της αεροπορικής εταιρείας Kuwait Airways.

«Δεν μας αρέσει το χαμόγελό σου» ή «έχεις σώμα σαν τρενάκι του λούνα παρκ» είναι μερικά από τα σχόλια που άκουσαν οι υποψήφιες για τη θέση της αεροσυνοδού.

Αρκετοί υποψήφιοι περιέγραψαν στην ισπανική ιστοσελίδα elDiario.es τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις. Έπρεπε να ξεκουμπώσουν τα πουκάμισά τους και να σηκώσουν τα πουλόβερ και τις φούστες τους και εν τέλει να εκτελέσουν καθήκοντα με τα εσώρουχά τους, προκειμένου ο υπεύθυνος προσλήψεων να ρίξει μια καλή ματιά στο σώμα τους.

Όπως ανέφερε στην El Diario μία από τις συμμετέχουσες, «η κοπέλα που ήταν η πρώτη συνεντευξιαζόμενη βγήκε κλαίγοντας και μας είπε ότι την υποχρέωσαν να βγάλει σχεδόν όλα της τα ρούχα εκτός από τα εσώρουχα. Ήταν η πρώτη της συνέντευξη για δουλειά. Βγήκαν και οι άλλοι και είπαν το ίδιο. Δυσκολεύτηκα να το πιστέψω, σοκαρίστηκα. Αλλά δεν υπερέβαλαν».

Όταν μπήκε και η ίδια στο δωμάτιο, μια γυναίκα στέλεχος της Meccti της είπε να σηκώσει το φόρεμά της. «Το σήκωσα λίγο, μόλις κάτω από το γόνατο και εκείνη μου το τράβηξε πάνω, μέχρι το εσώρουχό μου. Το φόρεμά μου είχε φερμουάρ και εκείνη μου ζήτησε να το τραβήξω κάτω μέχρι τη μέση κι έτσι στεκόμουν μπροστά της μόνον με τον στηθόδεσμο».

Μια άλλη υποψήφια αποκάλυψε στην El Diario ότι τα στελέχη της Meccti έλεγχαν τις επίδοξες αεροσυνοδούς «για ουλές, σημάδια εκ γενετής ή τατουάζ». Μάλιστα έκοβαν όσες κοπέλες δεν τους άρεσε το δέρμα ή το χαμόγελό τους.

Τα στελέχη της Meccti έκαναν ερωτήσεις για το αν οι κοπέλες ήταν διατεθειμένες να χάσουν ή να πάρουν βάρος ενώ απέκλεισαν όλες τις γυναίκες που φορούσαν γυαλιά, σιδεράκια στα δόντια ή είχαν εμφανείς ουλές ή κρεατοελιές καθώς και εκείνες που έκριναν ως υπέρβαρες.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία ενημερώθηκε για το απίστευτο περιστατικό πριν από λίγες εβδομάδες, αποφάσισε να ανοίξει έρευνα κατά της εν λόγω εταιρείας, αν και κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει υποβάλει καταγγελία. Στόχος είναι να προσδιοριστεί εάν τα γεγονότα μπορούν να θεωρηθούν έγκλημα και να παραπεμφθεί η υπόθεση ενώπιον της Εισαγγελίας.

Η απάντηση της Kuwait Airways

Μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία εξέδωσε επίσημη απάντηση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η Kuwait Airways, τα τελευταία πέντε χρόνια, χρησιμοποιεί την ίδια υπηρεσία πρόσληψης πληρώματος καμπίνας που έχει χρησιμοποιήσει το 90% των αεροπορικών εταιρειών της περιοχής. Ως αεροπορική εταιρεία υψηλής αξιοπιστίας που απασχολεί άτομα από όλο τον κόσμο τα 68 χρόνια από την ίδρυσή της».

Η αεροπορική εταιρεία συνεχίζει, λέγοντας ότι «δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια σοβαρή κατηγορία εναντίον της […] θέλουμε να τονίσουμε ότι η Kuwait Airways δεν μπορεί να συγχωρήσει καμία διαδικασία που ταπεινώνει ή υποβιβάζει οποιοδήποτε άτομο. Θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό σε αυτό το σημείο ότι διεξάγεται πλήρης έρευνα με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με βάση τα ευρήματα θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ