ΚΟΣΜΟΣ

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Μεταβίβασε την περιουσία του στα παιδιά του πριν από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Μεταβίβασε την περιουσία του στα παιδιά του πριν από τις κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς (AP Photo/Lefteris Pitarakis, File)

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα για τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος φέρεται να μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία 4 δισ. δολαρίων στα παιδιά του, πριν από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα αρχεία που διέρρευσαν και τα οποία είδε η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποδηλώνουν ότι έγινε τροποποίηση 10 μυστικών υπεράκτιων καταπιστευμάτων που δημιουργήθηκαν για τον Αμπράμοβιτς στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η σαρωτική αναδιοργάνωση των οικονομικών του Αμπράμοβιτς ξεκίνησε λίγες μέρες αφότου οι κυβερνήσεις απείλησαν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών σε περίπτωση εισβολής.

Τα επτά παιδιά του Αμπράμοβιτς, το μικρότερο από τα οποία είναι εννέα ετών, κατέστησαν δικαιούχοι της περιουσίας του, αξίας τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Η περιουσία που μεταβιβάστηκε έχει να κάνει με χρήματα, μετοχές σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες, δεκάδες πολυτελή ακίνητα, έναν ολόκληρο στόλο πανάκριβων γιοτ, ελικοπτέρων και ιδιωτικών τζετ.

Οι αποκαλύψεις είναι πιθανό να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν τα παιδιά του Αμπράμοβιτς θα πρέπει επίσης να υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Σε αντίθεση με τα μέλη των οικογενειών ορισμένων από τους στενότερους συμβούλους του Πούτιν, πολλές οικογένειες ολιγαρχών που υπόκεινται σε κυρώσεις έχουν αποφύγει τους περιορισμούς.

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει ρωσική, ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα, δεν έχει προστεθεί στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ. Η Ουκρανία φέρεται να ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να μην επιβάλει κυρώσεις εναντίον του, αφού ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε ως ανεπίσημος μεσολαβητής στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Λεπτομέρειες για την αναδιοργάνωση των περιουσιακών στοιχείων του Αμπράμοβιτς αποκαλύπτονται στα αρχεία Oligarch, μια κρύπτη φαινομενικά χακαρισμένων αρχείων από την υπεράκτια εταιρεία παροχής MeritServus με έδρα την Κύπρο, η οποία διαχειρίζεται τα οικονομικά συμφέροντα του Ρώσου μεγιστάνα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο Guardian ανέφερε ότι ο Δημήτρης Ιωαννίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MeritServus, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό, λέγοντας ότι δεν επιτρέπεται να αποκαλύψει πληροφορίες σε τρίτους, επικαλούμενος τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων και τη βρετανική νομολογία, στην οποία βασίζονται οι κυπριακοί νόμοι περί καταπιστεύματος.

Σημείωσε όμως ότι «η πρωταρχική ευθύνη ενός διαχειριστή είναι η προστασία των περιουσιακών στοιχείων ενός καταπιστεύματος».

Ειδικοί σε θέματα κυρώσεων είπαν ότι οι τροποποιήσεις μπορεί να ήταν μια σκόπιμη αλλά όχι παράνομη προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί ο ολιγάρχης από τον πλούτο του προτού επιβληθούν οι κυρώσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αναδιοργάνωση αυτή θα μπορούσε να δυσκολέψει τις αρχές που τώρα επιδιώκουν να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία που από καιρό πιστεύεται ότι ανήκουν στον Αμπράμοβιτς, καθώς θα πρέπει να καθοριστεί ποιος στην πραγματικότητα κατέχει και ελέγχει την αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων περιουσία του: ο ολιγάρχης ή τα παιδιά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ