ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις ΗΠΑ σε ιρανικές εταιρείες που προμηθεύουν drones τη Ρωσία

Κυρώσεις ΗΠΑ σε ιρανικές εταιρείες που προμηθεύουν drones τη Ρωσία
Η Ρωσία χρησιμοποιεί drones για να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία (Ukrainian military's Strategic Communications Directorate via AP, File)

Νέες κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ, με στόχο προμηθευτές ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν μη στρατιωτικές υποδομές στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε έξι στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Qods Aviation Industries (QAI), γνωστή και ως Light Airplanes Design and Manufacturing Industries, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ περιέγραψε την QAI ως βασικό κατασκευαστή άμυνας του Ιράν που είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την παραγωγή drones.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αρνηθούμε στον Πούτιν τα όπλα που χρησιμοποιεί για να διεξάγει τον βάρβαρο και απρόκλητο πόλεμο του στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και πρόσθεσε:

«Η εξάρτηση του Κρεμλίνου σε προμηθευτές έσχατης ανάγκης όπως το Ιράν δείχνει την απελπισία του μπροστά στη γενναία ουκρανική αντίσταση και την επιτυχία του παγκόσμιου συνασπισμού μας να διακόψει τις ρωσικές στρατιωτικές αλυσίδες εφοδιασμού και να τους αρνηθεί τις εισροές που χρειάζονται για να αντικαταστήσουν τα όπλα που χάθηκαν στο πεδίο της μάχης».

Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες και άτομα που κατηγόρησαν ότι παράγουν ή μεταφέρουν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ θα στείλουν άρματα τύπου Brandley και αναμένεται να ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας ύψους άνω των 3 δισεκ. δολαρίων, ενώ η Γερμανία θα παραχωρήσει στην Ουκρανία και ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot όπως έχει ήδη κάνει η Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ