ΚΟΣΜΟΣ

Οβίδιο Γκουσμάν: Γιατί «πάγωσε» η έκδοση του γιου του «Ελ Τσάπο» στις ΗΠΑ

Οβίδιο Γκουσμάν: Γιατί «πάγωσε» η έκδοση του γιου του «Ελ Τσάπο» στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Γκουσμάν για διακίνηση ναρκωτικών και προσφέρουν έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του AP Photo

Ομοσπονδιακός δικαστής της Πόλης του Μεξικού διέκοψε την έκδοση του Οβίδιο Γκουσμάν, φερόμενου ως ηγέτη του καρτέλ ναρκωτικών, ο οποίος είναι γιος του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή (6/1), αναφέρει το CNNi.

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Γκουσμάν για διακίνηση ναρκωτικών και προσφέρουν έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του άνδρα που λένε ότι είναι «ανώτερο μέλος του καρτέλ Σιναλόα».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης στις ΗΠΑ με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου 2019, αλλά είπε ότι η πιθανή έκδοση του Γκουσμάν δεν θα ήταν άμεση λόγω νομικών διαδικασιών. Δήλωσε επίσης ότι ο Γκουσμάν έχει συνεχείς νομικές διαδικασίες στο Μεξικό.

Σύμφωνα με το δίκτυο Televisa και άλλα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, ένας άλλος ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε αργότερα τον Γκουσμάν να παραμείνει σε προληπτική κράτηση 60 ημερών με σκοπό την έκδοση μετά από ακρόαση στην ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας Altiplano όπου κρατείται.

Ο πατέρας του Γκουσμάν, «Ελ Τσάπο», είχε δραπετεύσει από τη φυλακή Altiplano στις 11 Ιουλίου 2015 μέσα από μια σήραγγα. Συνελήφθη και καταδικάστηκε στις ΗΠΑ τέσσερα χρόνια αργότερα για 10 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε συνεχιζόμενη εγκληματική επιχείρηση, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη συν 30 χρόνια και καταδικάστηκε να πληρώσει 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Οβίδιο Γκουσμάν, ο οποίος ανέλαβε αρχηγική θέση στο Καρτέλ Σιναλόα μετά τη σύλληψη του πατέρα του, είχε κρατηθεί για λίγο τον Οκτώβριο του 2019 αλλά αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος, για να αποφευχθούν αντίποινα από το καρτέλ.

Μετά τη σύλληψη του Γκουσμάν στο Κουλιακάν την Πέμπτη, ξέσπασε χάος στην πόλη. Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο λόγω των συγκρούσεων σε αρκετές περιοχές.

Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν 200 ειδικές δυνάμεις, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κρεσένσιο Σάντοβαλ. Τοπικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους πολίτες να καταφύγουν στα σπίτια τους εν μέσω συγκρούσεων με μέλη του καρτέλ σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τουλάχιστον 19 ύποπτα μέλη συμμοριών και 10 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στην πολιτεία Σιναλόα του βόρειου Μεξικού, αφού οι αρχές συνέλαβαν τον Γκουζμάν, μαζί με άλλους 21. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ή τραυματισμοί αμάχων.

Η ασφάλεια στη φυλακή Altiplano έχει αυξηθεί μετά την κράτηση του Γκουσμάν, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος είπε αργότερα την Παρασκευή ότι η πόλη ήταν πιο ήρεμη και πως οι αξιωματούχοι εργάζονταν για να καθαρίσουν τους δρόμους.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έγραψε ότι οι έρευνες των αρχών έδειξαν ότι ο Γκουσμάν και ο αδελφός του, Χοακίν Γκουσμάν-Λόπεζ, «κληρονόμησαν ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα από ναρκωτικά» μετά το θάνατο ενός άλλου αδελφού, του Ενγκαρ Γκουσμάν-Λόπεζ.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ