ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καρέ - καρέ το κεφαλοκλείδωμα σε εξαγριωμένο βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Καρέ - καρέ το κεφαλοκλείδωμα σε εξαγριωμένο βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Ο βουλευτής Ματ Γκατζ προκάλεσε την οργή του Ρεπουμπλικανού, Μάικ Ρότζερς, τον οποίο απομάκρυνε με... κεφαλοκλείδωμα ο βουλευτής Ρίτσαρντ Χάντσον Screen grab από βίντεο

Άγριες σκηνές εκτιλύχθηκαν στη Βουλής των Αντιπροσώπων  των ΗΠΑ προτού εκλεγεί πρόεδρος του σώματος ο  Κέβιν Μακάρθι , μετά από τέσσερις ημέρες έντασης, 15 ψηφοφορίες και διαπραγματεύσεις και παραχωρήσεις στους «αντάρτες» Ρεπουμπλικανούς.

Το πρωτοφανές επεισοόδιο σημειώθηκε στην 14η ψηφοφορία, όταν ο βουλευτής Ματ Γκατζ δήλωσε τελικά «παρών», προκαλώντας την οργή του, επίσης Ρεπουμπλικανού, Μάικ Ρότζερς, με αποτέλεσμα ο βουλευτής Ρίτσαρντ Χάντσον να παρέμβει, και με κεφαλοκλείδωμα να απομακρύνει τον εξαγριωμένο Ρότζερς, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, καθώς θεωρούσε ότι ο Γκατζ έκανε παζάρι σε βάρος του προκειμένου να επιτρέψει την εκλογή του Μακάρθι.

O ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι εξελέγη του ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατά την 15η ψηφοφορία το πρωί του Σαββάτου (7/1), μετά από την πιο μακρά διαδικασία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, με 216 ψήφους κατάφερε να εκλεγεί ο Κέβιν Μακάρθι έναντι του αντιπάλου του Χακίμ Τζέφρις που έχασε για μόλις 212 ψήφους, μετά από πέντε συναπτές ημέρες συνεδριάσεων, προσπαθώντας να ανατρέψει την στήριξη των «ανταρτών» της παράταξής του και τερματίζοντας μια δραματική συνθήκη στο θεσμικό status quo της χώρας.

Η καθοριστική ψήφος ήρθε μετά από πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων και μια απίστευτη ήττα για τον βουλευτή της Καλιφόρνια στον 14ο γύρο ψηφοφορίας, κατά τον οποίο, μάλιστα, ο ΜακΚάρθι και οι σύμμαχοί του είχαν εκφράσει νωρίτερα την Παρασκευή (6/1) αισιοδοξία ότι θα εξασφάλιζε επιτέλους τη θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ