ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διεθνείς αντιδράσεις για την εκτέλεση διαδηλωτών

Ιράν: Διεθνείς αντιδράσεις για την εκτέλεση διαδηλωτών
Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις AP

Διεθνή αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει οι εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Γαλλία: Σκανδαλώδεις οι εκτελέσεις

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την εκτέλεση του Μοχαμάντ Μεχντί Καραμί και του Σεγιέντ Μοχαμάντ Χοσεϊνί, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από τις ιρανικές αρχές, αφού συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Το Παρίσι προέτρεψε επίσης την Τεχεράνη «να αφουγκραστεί τις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού».

«Η εκτέλεση διαδηλωτών δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού για ελευθερία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Κε ντ’ Ορσέ. Οι εκτελέσεις «προστίθενται στις πολλές άλλες σοβαρές και απαράδεκτες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τις οποίες διαπράττουν οι ιρανικές αρχές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Βρετανία: Σταματήστε τη βία εναντίον του λαού

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, κάλεσε επίσης την Τεχεράνη «να σταματήσει αμέσως τη βία εναντίον του ίδιου του λαού» της χώρας. Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Κλέβερλι υπενθύμισε ότι η Βρετανία τάσσεται κατά της θανατικής ποινής «υπό όλες τις περιστάσεις».

Οι δύο άνδρες απαγχονίστηκαν αφού καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών με την κατηγορία ότι σκότωσαν ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ολλανδία: Ζήτησε εξηγήσεις από τον πρεσβευτή του Ιράν

Και η Ολλανδία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν για εξηγήσεις, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.

«Συγκλονισμένος από τις φρικτές εκτελέσεις των διαδηλωτών στο Ιράν. Θα καλέσω τον πρεσβευτή του Ιράν για να υπογραμμίσω τις σοβαρές ανησυχίες, ενώ καλώ τις χώρες-μέλη της ΕΕ να πράξουν το ίδιο», έγραψε στο Twitter Ολλανδός υπουργός των Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

To Ιράν απαγχόνισε σήμερα δύο άντρες που κατηγορήθηκαν ότι σκότωσαν ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας στην διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν στη χώρα μετά από τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής με καταγωγή από το Κουρδιστάν Μάχσα Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές υπαγορεύουν την ανάγκη για την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων κατά του Ιράν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με αυτές που εξετάζονται κατά την τρέχουσα περίοδο.

Η Ολλανδία είχε καλέσει επίσης, τον Ιρανό πρεσβευτή στη Χάγη τον προηγούμενο μήνα, για να διαμαρτυρηθεί κατά της εκτέλεσης διαδηλωτών στο Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ