ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έληξε η μονομερής εκεχειρία - «Δεν τηρήθηκε», λέει ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Έληξε η μονομερής εκεχειρία - «Δεν τηρήθηκε», λέει ο Ζελένσκι
«Ο κόσμος μπόρεσε να δει για άλλη μια φορά απόψε πόσο ψεύτικες είναι όλες οι λέξεις που λέγονται ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο στη Μόσχα», είπε ο Ζελένσκι AP

«Η 36ωρη, μονομερής εκεχειρία που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έληξε χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες, με τους Ουκρανούς, σε κάποιες περιοχές, να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε υπόγεια καταφύγια» σημείωσε σε μηνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

«Ο κόσμος μπόρεσε να δει για άλλη μια φορά απόψε πόσο ψεύτικες είναι όλες οι λέξεις που λέγονται ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο στη Μόσχα», είπε ο Ζελένσκι.

«Μίλησαν για μια υποτιθέμενη εκεχειρία αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι ρωσικές οβίδες συνέχισαν να πλήττουν την Μπαχμούτ και τις άλλες ουκρανικές θέσεις», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η μόνη λύση είναι «η εκδίωξη των Ρώσων κατακτητών από τα ουκρανικά εδάφη».

Σημειώνεται πως η εκεχειρία έληγε τα μεσάνυχτα, ώρα Μόσχας (23:00 ώρα Ελλάδας) και η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι δεν την τήρησε. Η Ρωσία κατηγορεί με τη σειρά της τους Ουκρανούς ότι εμπόδισαν την εφαρμογή της, αναγκάζοντας τους Ρώσους στρατιώτες να απαντήσουν στα πυρά.

Βομβαρδισμοί γύρω από τους έρημους δρόμους του Μπαχμούτ

Υπενθυμίζεται πως στόχος βομβαρδισμών έγιναν το Σάββατο οι έρημοι δρόμοι της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ που βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρών πολεμικών συγκρούσεων, παρά τη μονομερή διακήρυξη της κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν λάμψεις στον καθαρό ουρανό, αλλά και σύννεφα από χιόνι στην πόλη, που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους 70.000 κατοίκους της, καθώς οι εθελοντές των ανθρωπιστικών οργανώσεων θέτουν τώρα σε κίνδυνο τη ζωή τους, προκειμένου να υποστηρίξουν όσους παραμένουν στο Μπαχμούτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ