ΚΟΣΜΟΣ

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Μεξικό: Συγκλονιστικά πλάνα μετά τη σύγκρουση συρμών του Μετρό

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Μεξικό: Συγκλονιστικά πλάνα μετά τη σύγκρουση συρμών του Μετρό
«Ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος. Απλώς έκλεισα τα μάτια μου όταν ένιωσα τα φύλλα του βαγονιού να λυγίζουν και να με ρίχνουν», δήλωσε ένας από τους επιβάτες AP Photo / Fernando Llano

Δύο συρμοί του Μετρό συγκρούστηκαν μεταξύ δύο σταθμών το Σάββατο στην Πόλη του Μεξικού, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας 57, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η δήμαρχος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι το δυστύχημα συνέβη στη γραμμή 3 του συστήματος μετρό της πρωτεύουσας, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία της σύγκρουσης μεταξύ των σταθμών Ποτρέρο και Λα Ράσα.

Η Σεϊνμπάουμ δήλωσε ότι μία γυναίκα σκοτώθηκε και 57 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε επτά νοσοκομεία. Τέσσερις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν για αρκετή ώρα στα συντρίμμια, μεταξύ των οποίων και ένας μηχανοδηγός του τρένου, ο οποίος αναφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση. Αργά το απόγευμα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι 26 από τους τραυματίες είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Δεκάδες αστυνομικοί και στρατιώτες κατέκλυσαν τους κοντινούς σταθμούς του μετρό, ενώ ασθενοφόρα και ομάδες διάσωσης έφτασαν για να περιθάλψουν τους τραυματίες.

Ο Έντγκαρ Μοντιέλ, ένας ηλεκτρολόγος που επέβαινε σε έναν από τους συρμούς, δήλωσε ότι αισθάνθηκε τυχερός επειδή αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μπει στο προτελευταίο βαγόνι και όχι στο πιο πίσω, το οποίο είχε διαλυθεί από τη σύγκρουση.

«Ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος. Απλώς έκλεισα τα μάτια μου όταν ένιωσα τα φύλλα του βαγονιού να λυγίζουν και να με ρίχνουν», δήλωσε ο Μοντιέλ στο Associated Press.

Είπε ότι παρέμεινε στο πάτωμα του αυτοκινήτου μαζί με αρκετούς επιβάτες εν μέσω κραυγών που καλούσαν σε βοήθεια.

«Το ρεύμα έπεσε στο μετρό και άρχισε να βγαίνει πολύς καπνός που μας έπνιγε. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε καλά», είπε.

Ο Μοντιέλ, ο οποίος είχε δέσει το αριστερό του χέρι και τον ώμο του, δήλωσε ότι οι επιβάτες του συρμού έπρεπε να περιμένουν περίπου 30 λεπτά μέχρι να φτάσουν οι τραυματιοφορείς για να περιποιηθούν τους τραυματίες και να βοηθήσουν όλους να βγουν από το βαγόνι.

Εκφράζοντας τη θλίψη του για το ατύχημα, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει τους αξιωματούχους της πόλης που αντιμετωπίζουν το ατύχημα.

Τον Μάιο του 2021, ένα υπερυψωμένο τμήμα του συστήματος Μετρό κατέρρευσε, προκαλώντας 26 θανάτους και τραυματίζοντας σχεδόν 100 ανθρώπους. Μια έρευνα απέδωσε τη δομική αστοχία σε ελλείψεις στη διαδικασία κατασκευής και 10 πρώην αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία, τραυματισμό και υλικές ζημιές.

Το σύστημα Μετρό της Πόλης του Μεξικού διαθέτει 226,5 χιλιόμετρα (141 μίλια) γραμμών και 195 σταθμούς. Εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 4,6 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ