ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν για τα θύματα του Charlie Hebdo: Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ

Μακρόν για τα θύματα του Charlie Hebdo: Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ
Η ανάρτηση του προέδρου της Γαλλίας στο twitter AP Photo / Yona Valat

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε το Σάββατο φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Charlie Hebdo, το Μοντρούζ και την υπεραγορά «Hyper Cacher» πριν από οκτώ χρόνια, υπενθυμίζοντας στο Twitter τα ονόματα των 17 θυμάτων και υποσχόμενος να μην τους ξεχάσει «ποτέ».

«Cabu, Wolinski, Charb, Tignous, Honoré, Bernard Maris, Elsa Cayat, Frédéric Boisseau, Franck Brinsolaro, Ahmed Merabet, Mustapha Ourrad, Michel Renaud, Clarissa Jean-Philippe, Philippe Braham, Yohan Cohen, Yoav Hattab, François-Michel Saada: δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ», έγραψε ο κ. Μακρόν στο twitter.

Μια επιμνημόσυνη τελετή πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, μπροστά από τις πρώην εγκαταστάσεις του Charlie Hebdo, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, παρουσία, μεταξύ άλλων, του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπράουν - Πιβέ, του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και της δημάρχου του Παρισιού, Ανν Χινταλγκό..

Σε αυτές τις εγκαταστάσεις τα αδέλφια Σαΐντ και Σερί Κουασί πυροβόλησαν 11 άτομα στις 7 Ιανουαρίου 2015. Μεταξύ των θυμάτων ήταν εμβληματικές προσωπικότητες του «Charlie Hebdo», όπως ο διευθυντής και σκιτσογράφος Charb, οι σκιτσογράφοι Cabu, Wolinski, Honoré, Tignous και ο οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στη λεωφόρο Ρισάρ - Λε Νουάρ ο υπαστυνόμος Αχμέντ Μεραμπέτ σκοτώθηκε από τους αδελφούς Κουασί, ενώ προσπαθούσε να τους αποτρέπεψει από το να διαφύγουν.

Οι δύο ισλαμιστές ισχυρίστηκαν ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και είχαν έρθει για να εκδικηθούν στο όνομα του Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος είχε γελοιογραφηθεί στη σατιρική εφημερίδα. Σκοτώθηκαν έπειτα δύο ημέρες φυγής.

Στις 8 Ιανουαρίου, ένας άλλος τζιχαντιστής, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, σκότωσε μια αστυνομικό στο Μοντρούζ. Την επόμενη ημέρα, αυτός ο ριζοσπαστικοποιημένος τρομοκράτης που ισχυριζόταν ότι ήταν τζιχαντιστής σκότωσε τέσσερις ομήρους, όλοι Εβραίοι, σε ένα σούπερ μάρκετ κοσέρ στο ανατολικό Παρίσι. Σκοτώθηκε από πυροβολισμούς κατά την επίθεση.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το Charlie Hebdo βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διπλωματικής κρίσης αυτή την εβδομάδα μετά τη δημοσίευση γελοιογραφιών για το ιρανικό καθεστώς που η Τεχεράνη θεώρησε προσβλητικές.

Το Ιράν ανακοίνωσε την Πέμπτη το κλείσιμο του παλαιότερου και σημαντικότερου γαλλικού κέντρου μελετών στη χώρα, του Γαλλικού Ινστιτούτου Έρευνας στο Ιράν (IFRI), το οποίο υπάγεται στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ