ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός στην Κίνα: Τέλος στην καραντίνα για τους ξένους ταξιδιώτες

Κορωνοϊός στην Κίνα: Τέλος στην καραντίνα για τους ξένους ταξιδιώτες
Συρροή κόσμου στα αεροδρόμια της χώρας AP Photo/Andy Wong

Τέλος βάζει η Κίνα στην απομόνωση τριών ολόκληρων ετών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την Κυριακή (8/1) να είναι η ημέρα άρσης του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης και κατόπιν κοινωνικών αναταραχών στο εσωτερικό της χώρας καθώς και πιέσεων στην οικονομική της ευρωστία, η Κίνα αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της «μηδενικής COVID-19» τον Δεκέμβριο, με τον τερματισμό του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν από το εξωτερικό, να αποτελεί την επισφράγιση μιας νέας ημέρας για τους πολίτες της.

Ειδικότερα, η καραντίνα μειώθηκε σε μία εβδομάδα το καλοκαίρι και σε πέντε ημέρες τον Νοέμβριο.

Οι αντιδράσεις των Κινέζων

Η ανακοίνωση της κατάργησης της καραντίνας οδήγησε τους Κινέζους να κάνουν πολλά σχέδια για ταξίδια στο εξωτερικό, με θεαματική αύξηση της κυκλοφορίας στους ιστοτόπους ταξιδιωτικών κρατήσεων.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Πουντόνγκ, στη Σανγκάη, μια γυναίκα, η Πανγκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως χάρηκε με τη χαλάρωση των κανονισμών, ενώ συμπλήρωσε ότι «πιστεύω πως είναι πραγματικά καλό που η πολιτική άλλαξε τώρα. Είναι ένα απαραίτητο στάδιο, πιστεύω. Η Covid έχει ομαλοποιηθεί τώρα και έπειτα από αυτό το εμπόδιο, όλα θα πάνε καλά».

Την ημέρα άρσης του μέτρου, στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, οι μπάρες που χώριζαν τις διεθνείς αφίξεις από τις αφίξεις από το εσωτερικό είχαν απομακρυνθεί, όπως και το προσωπικό με την προστατευτική στολή, ένα απαραίτητο στοιχείο της ζωής στην Κίνα της «μηδενικής COVID-19".

Αντίστοιχα στο αεροδρόμιο της Σανγκάης, ένας άνδρας, ο Γιανγκ, που έφθασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί πως οι κανόνες είχαν αλλάξει ενώ πρόσθεσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων «Θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που δεν χρειάστηκε να μπω σε καραντίνα για δύο ημέρες, αλλά φαίνεται πως δεν χρειάζεται καθόλου να μπω σε καραντίνα, ούτε χαρτούρα, βγήκαμε έτσι απλά, όπως και πριν».

Οι ανησυχίες της Δύσης

Ωστόσο, ενώ οι Κινέζοι πολίτες απολαμβάνουν ένα ακόμη βήμα προς τη ζωή, όπως ήταν πριν την έλευση της πανδημίας, ο κατάλογος με τις χώρες της Δύσης που υιοθετούν μέτρα για τις αφίξεις από Κίνα μεγαλώνει, καθώς ανησυχούν για την έξαρση των κρουσμάτων που σημειώνεται την παρούσα περίοδο στη χώρα.

Η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο συμβούλευσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στην Κίνα, ενώ έπειτα από μια έκτακτη συνάντηση ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη (4/1), τα κράτη- μέλη συνέστησαν τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε επισκέπτες από τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο καταδίκασε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους Κινέζους υπηκόους χαρακτηρίζοντάς τους «απαράδεκτους».

Η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς θα πλησιάζουν οι διακοπές του κινεζικού Νέου Έτους, στα τέλη Ιανουαρίου, στην διάρκεια των οποίων εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να φύγουν από τις μεγαλουπόλεις για να πάνε στην επαρχία και να επισκεφθούν τους συχνά ηλικιωμένους και ευάλωτους γονείς τους.

Οι ασιατικοί προορισμοί αναμένουν συρροή Κινέζων επισκεπτών

Στη Σεούλ, ο Σον Κιούνγκ-ρακ ετοιμάζεται ήδη να υποδεχθεί ένα κύμα Κινέζων επισκεπτών. «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τα αποθέματα», λέει από τον πάγκο της κρεπερί του που βρίσκεται στη συνοικία Μιεονγκντόνγκ. «Οι Κινέζοι τουρίστες είναι οι πρώτοι μας πελάτες».

Στο Τόκιο, ο πλανόδιος ζωγράφος Masashi Higashitani φρεσκάρει τις γνώσεις του στα μανδαρίνικα για την επιστροφή των Κινέζων πελατών του. Αν και ανυπομονεί να τους ξανασυναντήσει, λέει πως φοβάται επίσης ότι «θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα μέτρα κατά του ιού».

Στο Χονγκ Κονγκ, οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς την υπόλοιπη Κίνα χαλάρωσαν επίσης από το πρωί της Κυριακής (8/1).

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ, που επλήγη από την ύφεση, προσπαθεί απεγνωσμένα να ξαναβρεθεί σε θετικό έδαφος και οι οικογένειες περιμένουν με ανυπομονησία τις συναθροίσεις για το κινεζικό Νέο Έτος.

Έως 50.000 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ μπορούν στο εξής να διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα σε τρία σημεία χερσαία σημεία ελέγχου αφού εγγραφούν διαδικτυακά.

Επιπλέον, άλλα 10.000 άτομα επιτρέπεται να εισέλθουν διά θαλάσσης, αεροπορικώς ή από τη γέφυρα χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν εκ των προτέρων, δήλωσε ο κυβερνήτης Τζον Λι.

Στο σημείο ελέγχου Λοκ Μα Τσάου, κοντά στην πόλη Σενζέν, ένας φοιτητής από την ηπειρωτική Κίνα, ο Ζενγκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι ευτυχής που μπορεί να περάσει χωρίς περιορισμούς. «Είμαι ευτυχής όσο δεν χρειάζεται να μπω σε καραντίνα - ήταν ανυπόφορο» ανέφερε ενώ αφηγήθηκε τον περιορισμό του σε ένα δωμάτιο καραντίνας, με αδύναμο σήμα για το ίντερνετ, επί 21 ημέρες, την τελευταία φορά που πήγε στην ηπειρωτική χώρα στις αρχές του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ