ΚΟΣΜΟΣ

Το πάχος στη μέση οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη

Το πάχος στη μέση οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη
GETTY IMAGES/ Ideal image/ Sean Gallup / Staff

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη εμφανίζουν οι άνδρες με παραπανίσια κιλά και ιδιαίτερα όσοι έχουν συσσωρευμένο πάχος γύρω από τη μέση, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τη Δρ.Ορόρα Πέρεζ-Κορνάγκο της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 142.000 άνδρες άνω των 50 ετών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο μεγαλύτερος, από το φυσιολογικό, δείκτης μάζας σώματος και ιδίως η συσσώρευση πάχους γύρω από τη μέση σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου στον προστάτη.

Μετά από 14 χρόνια παρακολούθησης κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 7.022 περιστατικά καρκίνου του προστάτη, εκ των οποίων τα 934 θανατηφόρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος και περισσότερο πάχος στην μέση έχουν 10% αυξημένο κίνδυνο για κάθε αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος της τάξης των πέντε κιλών ανά μέτρο στο τετράγωνο και 13% αυξημένο κίνδυνο για κάθε αύξηση δέκα εκατοστών στην περιφέρεια της μέσης. Ο κίνδυνος αυξάνει ιδιαίτερα, όταν η περιφέρεια ξεπερνά τα 94 εκατοστά.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη της Παχυσαρκίας, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ