ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο απελευθέρωσε 50 Ρώσους αιχμαλώτους στρατιώτες

Ουκρανία: Το Κίεβο απελευθέρωσε 50 Ρώσους αιχμαλώτους στρατιώτες
Οι στρατιώτες που απελευθερώθηκαν θα πετάξουν στη Μόσχα για ιατρική και ψυχολογική αποκατάσταση AP/Libkos

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η Ουκρανία έχει απελευθερώσει 50 Ρώσους στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτιστεί, μετά από τη διεξαγωγή σχετικών διαπραγματεύσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, οι στρατιώτες που απελευθερώθηκαν θα πετάξουν στη Μόσχα για ιατρική και ψυχολογική αποκατάσταση.

«Στις 8 Ιανουαρίου μετά από το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων 50 Ρώσοι στρατιώτες που ήταν αντιμέτωποι με θανάσιμο κίνδυνο στη διάρκεια της κράτησής τους, επέστρεψαν από την περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Κιέβου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε την πληροφορία και ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απελευθέρωσε 50 Ουκρανούς στρατιώτες στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ρώσων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκότωσε περισσότερους από 600 Ουκρανούς στρατιώτες σε μαζική πυραυλική επίθεση κατά κτηρίων στα ανατολικά της Ουκρανίας που στεγάζουν προσωρινά ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, ο βομβαρδισμός που δέχθηκε το Κραματόρσκ έγινε σε αντίποινα για τη θανατηφόρα επιδρομή των Ουκρανών που προηγήθηκε στις αρχές του 2023 κατά ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Μακίιφκα (ή Μακεγιέφκα) που αποτελεί τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ και ελέγχεται από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει άμεσα στον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Επίθεση με βαλιστικούς πυραύλους

Συγκεκριμένα, με επτά βαλλιστικούς πυραύλους χτύπησαν τα ξημερώματα της Κυριακής τις ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς οι Ρώσοι. Οι επτά ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την πόλη του Κραματόρσκ και έχουν πλήξει κατοικημένη περιοχή σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι αναφέρουν πως από το χτύπημα έχουν πληγεί ένα σχολείο και οι διπλανές εγκαταστάσεις τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν ως πρόχειρο στρατώνα. Πληροφορίες από την Ρωσία μιλούν για τουλάχιστον 600 Ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς την ώρα που από το Κίεβο δεν υπάρχει καμία αναφορά για νεκρούς ή τραυματίες.

Τα ρωσικά μέσα σημειώνουν πως το συγκεκριμένο χτύπημα μετά την λήξη της μονομερούς ρωσικής εκεχειρίας για τον εορτασμό των Χριστουγέννων όπως είχε ανακοινώσει το Κρεμλίνο, έρχεται ως απάντηση στο Ουκρανικό χτύπημα στην Μακίιβκα στο οποίο οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως εξουδετέρωσαν 400 Ρώσους στρατιώτες και η Μόσχα είχε ανακοινώσει τον θάνατο 89.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ