ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό - Πάπας Φραγκίσκος: Θανατηφόρο όπλο τα κακόβουλα σχόλια

Βατικανό - Πάπας Φραγκίσκος: Θανατηφόρο όπλο τα κακόβουλα σχόλια
«Ας αναρωτηθούμε: είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος διχάζει ή κατανοεί τις ανάγκες του άλλου» πρόέτρεψε τους πιστούς ο πάπας Φραγκίσκος AP/Gregorio Borgia

Απευθυνόμενος στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν την ΚυρΙακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος τους υπέδειξε την ενάρετη οδό της αλληλεγγύης και τους κάλεσε να αποφεύγουν τα κακόβουλα σχόλια.

«Αδέλφια, πρέπει να σηκώνουμε ο ένας τα βάρη του άλλου. Αντί να κάνουμε κακόβουλα σχόλια, να κουτσομπολεύουμε και να διχαζόμαστε, ας κοιταχτούμε με συμπόνοια, ας αλληλοβοηθηθούμε», τόνισε ο ποντίφικας.

«Ας αναρωτηθούμε: είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος διχάζει ή κατανοεί τις ανάγκες του άλλου; Του Ιησού ή του κακόβουλου σχόλιου; Τα κακόβουλα σχόλια είναι ένα θανατηφόρο όπλο, το οποίο σκοτώνει την αδελφοσύνη», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος. Κάλεσε, δε, τους πιστούς, «να φέρονται σαν τον Ιησού» και «να καταλάβουν, με πιο ολοκληρωμένο τρόπο, τι σημαίνει δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο πάπας Φραγκίσκος θέλησε να αναφερθεί και στις επιθέσεις που δέχεται, τις τελευταίες ημέρες, από τον πατέρα Γκέοργκ Γκένσβαϊν, τον ιδιαίτερο γραμματέα του Βενέδικτου. Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Γιόζεφ Ράτζινγκερ, ο Γκένσβαϊν, μεταξύ των άλλων, κατηγόρησε τον Φραγκίσκο ότι «περιορίζοντας την λειτουργία στα λατινικά, ράγισε την καρδιά του Ράτσινγκερ» και ότι δεν ακολούθησε τις συμβουλές του αποθανόντα ποντίφικα.

«Ανάμεσά μας υπήρχε ο διάβολος»

Σημειώνεται πως τρεις μόλις ημέρες από την εξόδιο ακολουθία για τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο η σύγκρουση προοδευτικών και συντηρητικών κληρικών στο Βατικανό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, με τον επί σειρά δεκαετιών γραμματέα του Πάπα Βενέδικτου, αρχιεπίσκοπο Γκέοργκ Γκένσβαϊν, να εξαπολύει ανοικτή επίθεση κατά του πάπα Φραγκίσκου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle «Πρώτα, τον κατηγόρησε ότι με την απόφασή του να περιορίσει αυστηρά την τέλεση της θείας λειτουργίας στα λατινικά έκανε την καρδιά του Βενέδικτου να ραγίσει».

Αναφέρεται ακόμη, πως ο γραμματέας και στενότερος συνεργάτης του Γιόσεφ Ράτσινγκερ, πρόσθεσε ότι ο Αργεντινός Πάπας, του αφαίρεσε μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα της Deutsche Welle:

H σύγκρουση είναι εμφανέστατη και δεν πρόκειται μόνον για μια προσωπική υπόθεση. Μετά τον θάνατο του γερμανού επίτιμου πάπα η υπερσυντηρητική πτέρυγα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέβασε αισθητά τους τόνους φοβούμενη ότι μπορεί να τεθεί οριστικά στο περιθώριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ