ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το Βερολίνο μπορεί να στείλει και άρματα Leopard προς στήριξη της Ουκρανίας

Γερμανία: Το Βερολίνο μπορεί να στείλει και άρματα Leopard προς στήριξη της Ουκρανίας
«Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί» αυτή η πιθανότητα, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών AP

Για τη δυνατότητα αποστολής αρμάτων μάχης Leopard, από τη Γερμανία προς την Ουκρανία μίλησε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Η Γερμανία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει άρματα μάχης Leopard, που είναι ισχυρότερα από τα ελαφρά Marder, για να στηρίξει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο μέλλον», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί» αυτή η πιθανότητα, είπε

Αποστολή Patriot και Marder

Σημειώνεται πως την Παρασκευή η Γερμανία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραδώσει περίπου 40 άρματα μάχης Marder στην Ουκρανία πριν από τα τέλη Μαρτίου, μια απόφαση που ο Χάμπεκ είπε ότι ήταν σωστή και έπρεπε να έχει ληφθεί από καιρό.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν το Βερολίνο αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες του Κιέβου στα πεδία των μαχών με τουλάχιστον 40 οχήματα μάχης Marder τα οποία ο Ζελένσκι έχει ζητήσει και έχει λάβει και στα τέλη του 2022.

Με τα γερμανικά Marder ενισχύονται σημαντικά οι προσπάθειες των Ουκρανικών δυνάμεων για ανακατάληψη εδαφών κυρίως στα ανατολικά της χώρας όπου σήμερα μαίνονται οι σφοδρότερες μάχες. Τα Marder σύμφωνα με πηγές από τον Ουκρανικό στρατό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην ανακατάληψη της Χερσώνας πριν από δύο περίπου μήνες καθώς σε συνδυασμό με τα χτυπήματα ακριβείας από τα αμερικανικά Himars δίνουν ταχύτητα επέλασης στο ουκρανικό πεζικό.

Τα 40 Marder που θα σταλούν στην Ουκρανία αποτελούν ουσιαστικά και το μεγαλύτερο μέρος των τεθωρακισμένων οχημάτων που διαθέτει σήμερα στο οπλοστάσιό του η Γερμανία και είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Μόσχα πως η στήριξη πως το Κίεβο δεν θα σταματήσει.

Επίσης η Γερμανία αναμένεται να στείλει ακόμη μία συστοιχία πυραυλικών συστημάτων Patriot προς την Ουκρανία μετά την επίσης μία που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει εξασφαλίσει μετά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον από τον Τζο Μπάϊντεν. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το που θα τοποθετηθεί η δεύτερη συστοιχία, στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν πως πλέον η αεράμυνα του Κιέβου ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό και πως τα χτυπήματα με ρωσικούς πυραύλους και ιρανικά drones από την ρωσική πλευρά προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας πολύ δύσκολα θα βρίσκουν τον στόχο τους.

Και η Γαλλία ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα πως θα ενισχύσει στρατιωτικά εκ νέου την Ουκρανία ουσιαστικά απαντώντας με πράξεις στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπέργκ, για συνεχή στήριξη προς το Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ